Τις άμεσες προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου διατυπώνουν σε κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το ΕΚΠΑ, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομίας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε κλειστή συνάντηση εργασίας, όπου συμμετείχαν το Υπουργείο Υγείας, εκπρόσωποι της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη, την διαχείριση και την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου. Τους βασικούς άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, η σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Αυτό αποτέλεσε και τη βάση της δημιουργίας αυτής της συμμαχίας. Στην συνέχεια της συνάντησης αυτής, εστάλη κοινή ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά την ανάγκη μιας εθνικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του Καρκίνου, ανάγκη που αναδεικνύεται από το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (EU Beating Cancer Plan)».
Η ομάδα εργασίας του ΣΦΕΕ για τον Καρκίνο, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες μέλη στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του καρκίνου μέσα από τις καινοτόμες θεραπείες που φέρνουν στο ελληνικό σύστημα υγείας, δημοσίευσε το προηγούμενο διάστημα τη Λευκή Βίβλο για τον καρκίνο, όπου περιγράφεται η κατάσταση της νόσου στην χώρα μας, οι τελευταίες παρεμβάσεις τις Πολιτείας, καθώς και οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας.
«Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του ΣΦΕΕ και των εταιρειών μελών του, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, να ενισχύσουμε και να συμβάλουμε στον εθνικό διάλογο για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης στην πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ παράλληλα αντανακλά την δέσμευσή μας για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική με επίκεντρο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ.