Η κατανάλωση μικρής ή μέτριας ποσότητας κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, όπως καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, η μείωση του κινδύνου μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από αυτήν που επιτυγχάνουν ορισμένα φάρμακα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του κρασιού στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν δώσει ασυνεπή αποτελέσματα. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι η έρευνα συχνά βασίζεται σε άτομα που αναφέρουν πόσο κρασί πίνουν. Αντίθετα, στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, που ονομάζεται τρυγικό οξύ, στα ούρα των συμμετεχόντων, ένα «αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο» της κατανάλωσης κρασιού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η νέα έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά την επίδραση μιας μεσογειακής διατροφής (με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή σε γλυκά ή επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά) σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, αλλά είτε είχαν διαβήτη τύπου 2 ή είχαν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος και/ ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Η μελέτη
Εκτός από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με το τι έτρωγαν και έπιναν, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από ένα χρόνο μεσογειακής διατροφής. Το τρυγικό οξύ είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια και στα προϊόντα που προέρχονται από σταφύλι όπως το κρασί. Το τρυγικό οξύ απεκκρίνεται στα ούρα, που σημαίνει ότι μπορεί να μετρηθεί για να δείξει εάν κάποιος έχει καταναλώσει κρασί ή/και σταφύλια τις τελευταίες πέντε έως έξι ημέρες.
Για να διερευνήσουν την επίδραση της κατανάλωσης κρασιού, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν συνολικά 1.232 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 685 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (καρδιακή προσβολή, στεφανιαία επαναγγείωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο) κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Μείωση του κινδύνου κατά 50%
Σε αυτή την ομάδα ατόμων υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώθηκε κατά 50% σε άτομα που πίνουν χαμηλή έως μέτρια ποσότητα κρασιού, που ορίζεται ως η κατανάλωση μισού έως ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα, σε σύγκριση με όσους πίνουν πολύ λίγο ή καθόλου κρασί. Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ (μεταξύ ενός ποτηριού την εβδομάδα και λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική δράση εξαφανίζεται σε άτομα που έπιναν περισσότερα από ένα ποτήρι την ημέρα.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά αναγνωρίζουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και των καρδιαγγειακών συμβάντων και άλλοι παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Μεγαλύτερη προστασία και από φάρμακα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, μαζί με ερωτηματολόγια τροφίμων και ποτών, επιτεύχθηκε μια πιο ακριβής μέτρηση της κατανάλωσης κρασιού. «Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Η μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες», ανέφερε επικεφαλής της έρευνας Ramon Estruch, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και τη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης.
«Αυτή η μελέτη εξετάζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή. Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι το 20% των επιπτώσεων της μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να αποδοθεί στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, υπό το φως αυτών των αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο», πρόσθεσε.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικιωμένοι με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που ζούσαν σε μια μεσογειακή χώρα, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς. Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι σε ποια ηλικία η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να θεωρηθεί «αποδεκτή». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού παρατηρούνται από την ηλικία των 35 έως τα 40. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέτρια κατανάλωση για τις γυναίκες πρέπει πάντα να είναι η μισή από αυτή των ανδρών και να καταναλώνεται με τα γεύματα.