Περισσότεροι από τους μισούς νέους ευρωπαίους έχουν περιοριστικές, συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου. Οι δομικές διαφορές του εγκεφάλου φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των διατροφικών συνηθειών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαδικασία της «ωρίμανσης του εγκεφάλου», όπου ο όγκος και το πάχος του φλοιού (το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου) μειώνονται κατά την εφηβεία, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών στη νεαρή ενήλικη ζωή.
Οι περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές, όπως η δίαιτα και η αποτοξίνωση, περιλαμβάνουν τον εσκεμμένο περιορισμό της πρόσληψης τροφής για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αντίθετα, οι συναισθηματικές ή ανεξέλεγκτες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η υπερφαγία, χαρακτηρίζονται από επεισόδια κατανάλωσης τροφής ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα ή καταναγκαστικές παρορμήσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 996 εφήβους στην Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες παρείχαν γενετικά δεδομένα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ευημερία και τις διατροφικές τους συμπεριφορές και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία στην ηλικία των 14 και των 23 ετών.
Στην ηλικία των 23 ετών, κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις τύπους διατροφικών συμπεριφορών: υγιεινή (42%), περιοριστική (33%) και συναισθηματική ή μη ελεγχόμενη (25%).
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρεις ομάδες είχαν διαφορετικά πρότυπα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου.
Οι νέοι με ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές στην ηλικία των 23 είχαν υψηλότερα επίπεδα τόσο προβλημάτων εσωτερίκευσης (για παράδειγμα, άγχος ή κατάθλιψη) όσο και εξωτερικών προβλημάτων (για παράδειγμα, υπερκινητικότητα, απροσεξία ή προβλήματα συμπεριφοράς) στην ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση σε όσους τρώνε υγιεινά.
Τα προβλήματα εσωτερίκευσης αυξήθηκαν σημαντικά με την ηλικία μεταξύ 14 και 23 ετών μεταξύ εκείνων που έτρωγαν ανθιγεινά. Αν και τα προβλήματα εξωτερίκευσης μειώθηκαν με την ηλικία σε όλες τις ομάδες, τα συνολικά επίπεδα ήταν υψηλότερα μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν συναισθηματική ή ανεξέλεγκτη διατροφή.
Όσοι έτρωγαν περιοριστικά έκαναν περισσότερη δίαιτα κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε σύγκριση με όσους έτρωγαν υγιεινά. Αυτοί που είχαν συναισθηματική/μη ελεγχόμενη διατροφική συμπεριφορά αύξησαν τη δίαιτά τους μεταξύ 14 και 16 ετών και την υπερφαγία μεταξύ 14 και 19 ετών, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν υγιεινά. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές συνδέθηκαν με παχυσαρκία και αυξημένο γενετικό κίνδυνο για υψηλό ΔΜΣ.
Η συσχέτιση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα απεικόνισης μαγνητικού τομογράφου στα 14 και 23 χρόνια για να διερευνήσουν την ωρίμανση του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου και πόσο είχε μειωθεί ο όγκος και το πάχος του φλοιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ωρίμανση του εγκεφάλου καθυστερούσε και ήταν λιγότερο έντονη σε άτομα που τρώνε ανθυγιεινά. Έπαιξε ρόλο στη σύνδεση μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ηλικία των 14 ετών και της ανάπτυξης ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών στην ηλικία των 23 ετών και αυτή η σύνδεση δεν είχε σχέση με το ΔΜΣ. Επίσης, η μειωμένη ωρίμανση της παρεγκεφαλίδας –μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη– συνέβαλε στο να εξηγηθεί η σχέση μεταξύ του γενετικού κινδύνου για υψηλό ΔΜΣ και των περιοριστικών διατροφικών συμπεριφορών.
Η έρευνα έλαβε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ιατρικών Ερευνών, το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre.