Ράλι σε μετοχές και ομόλογα δια χειρός Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι σε μετοχές και ομόλογα δια χειρός Eurogroup
To Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 1,26%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αποκόμισε κέρδη 4,58%. Από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 23,01%.

Ράλι ευφορίας, τόσο στο Χρηματιστήριο, όσο και στην αγορά ομολόγων, σημειώθηκε την Παρασκευή, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά την απόφαση του άτυπου Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει ήδη κεφαλαιοποιήσει τα θετικά μηνύματα από το Βουκουρέστι, όπου συνεδρίασε το Eurogroup, με τους Ευρωπαίους να δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της, αλλά και να επικροτούν τις δεσμεύσεις της Αθήνας πως «ο νέος Νόμος Κατσέλη είναι μέτρο προσωρινό και θα εφαρμοστεί ως τα τέλη του χρόνου».

Θετικά στο κλίμα έχει επιδράσει και η δήλωση – παρέμβαση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πως ο μηχανισμός «βλέπει» θετικά το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Οι οριστικές άλλωστε αποφάσεις για τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ συνολικά 9,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και φέρον επιτόκιο κοντά στο 5%.

Εβδομαδιαία κέρδη 4,58% για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ιδανικό τρόπο ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σε μια συνεδρίαση που πρωταγωνίστησαν οι τραπεζικές μετοχές, μπόρεσε να ανακτήσει τις 750 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 754,42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,26%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,530 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 35.796.571 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 77 μετοχές, 36 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 4,58%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 23,01%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+12,34%), της Alpha Bank(+6,96%), της Foulris(+3,38%), της Εθνικής(+3,33%) και της ΔΕΗ(+2,47%).

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η υπέρβαση των 770 μονάδων με αυξημένους τζίρους θα φέρει το Χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα πιο κοντά στις 800 μονάδες.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.462.991 και 7.318.476 μετοχές, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν Alpha Bank με 10,263 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 8,809 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,01%.Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(κ) +30,005 και SATO+20,00%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Προοδευτική-18,18% και Ευρωσύμβουλοι -11,23%.

Ράλι και στην αγορά ομολόγων

Ισχυρό ράλι καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων, καθώς μετά την έγκριση της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ, η Αθήνα στρέφεται στο επόμενο «στοίχημα», το οποίο δεν είναι άλλο από την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Όπως έγινε γνωστό στα μέσα της εβδομάδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα έκδοση ομολόγου μέχρι τα τέλη Ιουνίου και με πιθανότερο στόχο, την άντληση ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά ομολόγων είναι διάχυτο. Μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, ήτοι από το 2006.

Ειδικότερα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 3,5%, ενώ η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,31%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται.

Τι είναι τα 973 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα

Το ακριβές ποσό της εκταμίευσης προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 644 εκατ. αφορούν στην επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διέθεταν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στην αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης του ποσού από τα εθνικά κοινοβούλια και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου», όπως εξήγησαν οι Ευρωπαίοι μετά το πέρας του Eurogroup.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider