Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές λόγω ΟΠΕΚ και ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές λόγω ΟΠΕΚ και ΗΠΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή ο ΟΠΕΚ.

Άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, σχετικά με την πολιτική του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι η ηγέτιδα δύναμη του καρτέλ φαίνεται να είναι διατεθειμένη να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή μέχρι το τέλος του χρόνου παρά το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές εντός και εκτός καρτέλ οι οποίες υποστήριζαν ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν μέχρι τα μέσα του έτους.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih ήρθαν παρά την πίεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπμ, για αύξηση του της παραγωγής προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα εφοδιασμού που αναμένεται από την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Σημειώνεται ότι παρά τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% από τον Ιανουάριο, λόγω περικοπών εφοδιασμού από την πλευρά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ καθώς και από τις αμερικανικές κυρώσεις στους παραγωγούς Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο Matt Stanley από την Starfuels στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν φέτος λόγω της «αποστράγγισης» της προσφοράς και όχι λόγω της έντονης ζήτησης.
Όσον αφορά στην πορεία των τιμών, η τράπεζα της Αμερικής Merrill Lynch δήλωσε ότι αναμένεται «μια σχεδόν ισορροπημένη αγορά το 2019», καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν βραχυπρόθεσμα», καθώς οι παραγωγοί αργού πετρελαίου δημιουργούν ασφυξία στην αγορά ενόψει των απρογραμμάτιστων διακοπών της προσφοράς και της ανθεκτικής ζήτησης πετρελαίου.

Την Τρίτη το πρωί (11.51 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 63,85 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,55% και το μπρεντ στα 72,36 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,44%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider