Πετρέλαιο: Πτωτικές τάσεις παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτωτικές τάσεις παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους
Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων ασκεί πιέσεις στο πετρέλαιο..

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη καθώς δέχονται πιέσεις από την αύξηση ρεκόρ των αμερικανικών αποθεμάτων. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2017, με την παραγωγή να φθάνει στα 12,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν «σφιχτές», καθώς οι εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για το Ιράν έληξαν, η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και ο ΟΠΕΚ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στην παραγωγή.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ομάν, Mohammed bin Hamad al-Rumhy, δήλωσε την Τετάρτη ότι στόχος του ΟΠΕΚ είναι να επεκτείνει τις περικοπές που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, όταν θα συναντηθούν τον Ιούνιο.

Ωστόσο, αρά την επιθυμία πολλών μελών του ΟΠΕΚ να κρατήσουν την προσφορά τους για να στηρίξουν την αγορά, η ομάδα μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική.

«Η κατάσταση της Βενεζουέλας πιθανότατα θα αποτελέσει το βασικό θέμα στις συζητήσεις του ΟΠΕΚ, καθώς οι υπουργοί σταθμίζουν πόσα πρόσθετα βαρέλια μπορεί να χρειαστούν για να καλύψουν ένα ενδεχόμενο χάσμα εφοδιασμού», ανέφερε η καναδική τράπεζα RBC Capital Markets.

Πέραν της Βενεζουέλας, οι αναλυτές της Fitch Solutions προειδοποίησαν επίσης για κινδύνους για την προμήθεια από τη Λιβύη, όπου ένας εμφύλιος πόλεμος απειλεί να αφαιρέσει επιπλέον ποσότητες από τις αγορές.

«Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι αμελητέοι, ενόψει της αυξανόμενης αστάθειας σε ορισμένους βασικούς παραγωγούς, κυρίως στη Λιβύη και τη Βενεζουέλα», δήλωσε η Fitch Solutions.

Την Πέμπτη το πρωί (11.51 ώρα Ελλάδος), οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent διαμορφώνονται στα 71,88 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 0,42% και οι τιμές αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται στα 63,34 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 0,41%.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider