Χρηματιστήριο: «Έπιασε» και τις 910 μονάδες - Ποιοι τίτλοι πρωταγωνίστησαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Έπιασε» και τις 910 μονάδες - Ποιοι τίτλοι πρωταγωνίστησαν
Διάθεση για trading γύρω από τις τράπεζες. Σε νέα υψηλά τα βαριά χαρτιά της αγοράς.

Κατάφερε τελικά να γυρίσει το κλίμα το Χρηματιστήριο, καθώς από το περιορισμένο εύρος κινήσεων στις αρχές της συνεδρίασης κατάφερε να πατήσει «γκάζι» από τα μισά και μετά κλείνοντας πάνω από τις 910 μονάδες.

Έτσι, την Μ. Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,77% στις 910,37 μονάδες με τον τζίρο στα 79,63 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,85% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.208,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας με άνοδο 1,9% ανακτώντας την κρίσιμη ζώνη των 600 μονάδεων (605,33 μονάδες).

Η Τρ. Πειραιώς διόρθωσε απότομα, συνεχίζοντας την έντονη μεταβλητότητα, ειδικά μετά τη χθεσινή διόρθωση της FTSE. Έτσι η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε πτώση 9,26%, ενώ το παράγωγο είναι στο +4,74%.

Όπως αναφέρονταν στην αρχική ανακοίνωση, από τις 29 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στον FTSE Global Small Cap με νέο αριθμό μετοχών κατόπιν της εισόδου των 1,2 δισ. τίτλων που προήλθαν από την ΑΜΚ, δημιουργώντας ένα νέο σύνολο μετοχών. Ωστόσο, με νέα ανακοίνωσή διορθώνει την ημερομηνία κάνοντας λόγο για ημερομηνία εισαγωγής στις 10 Μαΐου και όχι στις 29 Απριλίου. Έτσι, η FTSE Russell τονίζει πως λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους του placement και της ταυτόχρονης δημόσιας προσφοράς, σε σύγκριση με τον τρέχοντα αριθμό μετοχών σε κυκλοφορία, και για να διασφαλιστεί η σωστή αλλαγή, η επικαιροποίηση του δείκτη FTSE Global Small Cap Index έχει αναβληθεί έως την εργάσιμη ημέρα μετά την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών και, ως εκ τούτου, θα εφαρμοστεί στις 10 Μαΐου 2021.

Σημαντική άνοδο σημείωσε η Alpha Bank στο 3,56%, η Eurobank στο 1,15% και η ΕΤΕ στο 0,92%, με διάθεση των επενδυτών για trading με υψηλό όγκο συναλλαγών.

Viohalco με έντονη ανοδική κίνηση και η Ελλάκτωρ κινήθηκαν με κέρδη υψηλότερα του 2%.

Παράλληλα, πρωταγωνίστησαν εκ νέου Μυτιληναίος (1,56% στα 15,66 ευρώ), Coca - Cola (άνοδος 1,47% στα 29 ευρώ) και ΟΠΑΠ (1,44% στα 12,69 ευρώ).

Τα πακέτα διαμορφώθηκαν στα 16,79 εκατ. ευρώ, με το πακέτο που «άλλαξε χέρια» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κλείβει την παράσταση. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1,09% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και ήταν αξίας 12,6 εκατ. ευρώ. Η τιμή που «άλλαξε χέρια» ήταν στα 11,20 ευρώ ήτοι με premium, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται στα 9,85 ευρώ.

Από την άλλη, το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνεχίζει να «πλέκει» ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook, και την εκρηκτική ανάπτυξη που αναμένει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οίκος αναβάθμισε και το rating των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Έτσι, η S&P αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε «B+» από «B» και την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β» από «B-». Παράλληλα τα senior preferred ομόλογα που εκδίδει η Eurobank αξιολογήθηκαν με «B+».

Πέραν αυτού, εστάλη και στις Βρυξέλλες το «Ελλάδα 2.0» το έκτασης 4.104 σελίδων, ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ο επικεφαλής του Oικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης στο CNBC, τονίζοντας ότι διαθέτει αναλυτική κοστολόγηση με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σε διάστημα 6ετίας.

Θέλοντας να απαντήσει στις όποιες αμφισβητήσεις γύρω από τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου, κ. Πατέλης επισήμανε πως το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση θα υπαχθεί σε οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη εταιρεία, για να διασφαλιστεί πως οι τιμές και το χρονοδιάγραμμα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider