Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία
Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αισιοδοξία για σύνοδο κορυφής για την ουκρανική κρίση.

Τελευταία ενημέρωση 17.21

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αισιοδοξία που δημιουργούν οι διπλωματικές παρεμβάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν για επίλυση της ουκρανικής λύσης, καθώς οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας φέρονται να συμφώνησαν καταρχήν να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής για το θέμα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,23% στις 455,17 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 χάνει 1,85% στις 3.998 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί στις 14.773 μονάδες με απώλειες 1,73%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,29% στις 7.491 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 1,39% στις 6.832 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 1,7% στις 26.053 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,01% και βρίσκεται στις 8.503 μονάδες.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φέρεται να συμφώνησαν να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, έπειτα από πρόταση του Γάλλου ομολόγου τους Εμανουέλ Μακρόν, με το Κρεμλίνο ωστόσο να χαρακτηρίζει πρόωρα τα σχέδια.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί ελαφρώς, καθώς ανακοίνωσε πως «απορρίπτει» τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν μετά από μια παγκόσμια έρευνα μέσων ενημέρωσης για μαζική διαρροή δεδομένων πελατών της κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μάκρο

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς η γενικευμένη άρση των μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έδωσε ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα την Δευτέρα η IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο στις 55,8 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή αύξηση από τις 52,3 μονάδες του Ιανουαρίου, ενώ διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τον τοποθετούσαν στις 52,7 μονάδες.

O δείκτης PMI στον κλάδο των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε υψηλά πέντε μηνών στις 55,8 μονάδες σημειώνοντας αύξηση από τις 51,1 μονάδες, ενώ ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, σημειώνοντας οριακή μείωση από τις 58,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, καθώς η άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία έδωσε νέα πνοή στην ανάπτυξη των οικονομιών σε Γαλλία και Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, με τον σύνθετο δείκτη PMI της IHS Markit να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις 56,6 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τις 52,2 μονάδες του Ιανουαρίου, καθώς η βελτιωμένη ζήτηση για υπηρεσίες έδωσε ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά οκτώ μηνών διαμορφώθηκε και ο σύνθετος PMI στην Γαλλία κατά τον Φεβρουάριο, καθώς σημειώθηκε αύξηση τόσο των μεταποιητικών δραστηριοτήτων όσο και των δραστηριοτήτων στον κλάδο των υπηρεσιών.

Ασιατικές αγορές

Στην Ασία, τα πρόσημα ήταν μικτά. Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 0,78%, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,16%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 0,33%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Component κέρδισε 0,09% και ο Shanghai composite 0,04%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,65%.

Σημειώνεται πως οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κλειστές τη Δευτέρα για την εορτή της Ημέρας των Προέδρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider