Sell off στις ευρωαγορές - Απώλειες σχεδόν 4% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στις ευρωαγορές - Απώλειες σχεδόν 4% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι
Ισχυρές πιέσεις για ακόμα μία ημέρα καταγράφηκαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Ισχυρές πιέσεις για ακόμα μία ημέρα καταγράφηκαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, γεγονός που δημιουργεί «ειδικές συνθήκες» στις διεθνείς αγορές, την στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 105 δολάρια/βαρέλι.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 2,37% στις 442,37 μονάδες, με ταξιδιωτικό κλάδο να σημειώνει «βουτιά» 7%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους τομέων διαμορφώθηκε σε αρνητικό έδαφος.

Αντίστοιχη εικόνα και για τον Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.777,21 μονάδες, με πτώση 3,75%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 13.904 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες 3,85%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση χαμηλότερα κατά 3,94% στις 6.396 μονάδες.

Ηπιότερες απώλειες στο Λονδίνο, με τον βρετανικό FTSE 100 να κλείνει με απώλειες 1,72% στις 7.330 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 24,363 μονάδες, με πτώση 4,14%. Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 έχασε 3,43% και έκλεισε στις 8.188 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 17% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού Rheinmetall στον απόηχο της ανακοίνωσης Σολτς για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της αγγλο-ρωσικής Polymetal International υποχώρησε κατά 26%, υπό το βάρος της αποχώρησης ξένων εταιρειών από την ρωσική οικονομία.

Μάκρο

Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις στις τιμές που σημειώνονται στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφτασε το 6,2% για τον Φεβρουάριο έναντι 5,1% τον Φεβρουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφώθηκε στο 5,5%.

Πάνω από τα 100 δολάρια το αργό

Την ίδια στιγμή, ισχυρά κέρδη -που το φέρνουν πάνω από 105 δολάρια το βαρέλι- καταγράφει το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις αντιστάθμισαν τις συνομιλίες για συντονισμένη απελευθέρωση παγκόσμιων αποθεμάτων αργού.

Το αμερικανικό αργό WTI ενισχύεται 10,9% στα 106,17 δολάρια και το Brent στα 107,11 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 9,3%.

Οι χώρες μέλη της ΙΕΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» στον απόηχο του «ράλι» που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider