«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού
Ισχυρή «βουτιά» κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στη σκιά του σεναρίου απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ισχυρή «βουτιά» κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στη σκιά του σεναρίου απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που πυροδότησε τον φόβο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,1%, με τις μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρούν άνω του 3%. Ο ευρωπαϊκός «δείκτης των blue chips», Euro Stoxx 50, κατέγραψε πτώση 1,23%.

Στους υπόλοιπους δείκτες, o γερμανικός DAX έχασε 1,98%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,31%. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε 0,4%. Ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε με πτώση 0,99%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,36%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον φαίνεται επιμένει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί, γιατί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι σε ορισμένες χώρες μεγάλη και, αν δεν βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, δύσκολα θα συναινούσαν στην επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα αυτό. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Μια τέτοια κίνηση θα εγείρει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού -μια περίοδο υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό- στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider