Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχίας για την ουκρανική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχίας για την ουκρανική κρίση
Μέσα σε ένα περιβάλλον διογκούμενης ανησυχίας για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές αγορές καταφέρνουν την Τρίτη να κινηθούν σε θετικό έδαφος σημειώνοντας κέρδη στους δείκτες. 

Τελευταία ενημέρωση 16.15

Μέσα σε ένα περιβάλλον διογκούμενης ανησυχίας για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές αγορές καταφέρνουν την Τρίτη να κινηθούν σε θετικό έδαφος σημειώνοντας κέρδη στους δείκτες, με την επιφυλακτικότητα ωστόσο να είναι παρούσα και στις σημερινές συνεδριάσεις.

Αν και με προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε ισχύ από τις 9 π.μ. ώρα Ελλάδας, οι μάχες μαίνονται σφοδρές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Οδησσού, όπου - σύμφωνα με το BBC - το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία.

Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης μέσω Twitter ότι κατέρριψε δυο ρωσικά μαχητικά πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας.

Τον θάνατο ενός Ρώσου στρατηγού κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο, στο μεταξύ, ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας την Τρίτη, και, εφόσον ισχύει η είδηση, πρόκειται για τον δεύτερο Ρώσο ανώτερο διοικητή που σκοτώνεται στον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, το Reuters που μεταδίδει την είδηση προσθέτει πως δεν μπόρεσε να την επαληθεύσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,12% στις 417,73 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,95% στις 12.953 μονάδες, στο Λονδίνο o FTSE 100 ενισχύεται 0,36% στις 6.986 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,79% στις 6.029 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κάνει άλμα 2,55% στις 22.716 μονάδες, και ο IBEX 35 κερδίζει 2,85% στις 7.862 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Αντίθετη κατάσταση επικράτησε νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια που σημείωσαν ισχυρές απώλειες, με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 1,71%, στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,83%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component διολίσθησαν 2,35% και 2,62% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider