Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με φόντο ΕΚΤ και Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Σημαντικές απώλειες με φόντο ΕΚΤ και Ουκρανία
Επιστροφή στις απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ελπίδες που έθρεψε η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας, αποδείχτηκαν... φρούδες.

Επιστροφή στις απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ελπίδες που έθρεψε η συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας, αποδείχτηκαν... φρούδες, ενώ οι επενδυτές κλήθηκαν να αξιολογήσουν και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την συνέχιση της νομισματικής της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμένονταν, αναθεωρώντας ωστόσο τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP.

Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως οι αγορές ομολόγων στη βάση του προγράμματος APP θα αυξηθούν εμπροσθοβαρώς κατά τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ το Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η νομισματική αρχή ενδέχεται, μάλιστα, να τερματίσει το πρόγραμμα APP κατά το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα νούμερα από το μέτωπο της οικονομίας στηρίξουν την προσδοκία ότι το outlook του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα δεν θα εξασθενίσει, ακόμη και μετά τον τερματισμό των αγορών. Ωστόσο, «παραμένουμε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα για τις καθαρές αγορές assets όσον αφορά το μέγεθος ή/και τη διάρκεια», σε περίπτωση που αλλάξει το outlook του πληθωρισμού ή οι συνθήκες χρηματοδότησης, αναφέρεται στο κείμενο των αποφάσεων.

Ξεχωριστά, η ΕΚΤ διατήρησε την πρόθεση να διακόψει τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του PEPP (έκακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας) στα τέλη Μαρτίου. Θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που ωριμάζουν έως τουλάχιστον τα τέλη του 2024.

Μια επιπλέον αλλαγή που υπήρξε αφορά το guidance για τα επιτόκια τα οποία η ΕΚΤ σχεδιάζει πλέον να αυξήσει σε «κάποιο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων και όχι «λίγο μετά». Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του τερματισμού του QE (ίσως τον Ιούλιο) και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

Νωρίτερα, άκαρπη αποδείχτηκε η συνάντηση των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, που διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά, υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Με αυτά κατά νου οι επενδυτές έστειλαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε πτώση 1,69% στις 427,12 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 2,93% στις 13.442 μονάδες, αφού την Τετάρτη έκλεισε με κέρδη που άγγιξαν το 8%. Παρόμοια εικόνα και για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,83% στις 6.207 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,27% και βρίσκεται στα επίπεδα των 7.099 μονάδων.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 4,20% στις 22.886 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε στις 8.069 μονάδες, με πτώση 1,15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider