Συγκρατημένα στο πράσινο οι ευρωαγορές με προσοχή σε Ουκρανία και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγκρατημένα στο πράσινο οι ευρωαγορές με προσοχή σε Ουκρανία και πληθωρισμό
Επιφυλακτικά στο πράσινο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται προς την συνεχιζόμενη για 27η ημέρα σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα «ζυγίζει» την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.

Επιφυλακτικά στο πράσινο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται προς την συνεχιζόμενη για 27η ημέρα σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα «ζυγίζει» την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, πως «ο πληθωρισμός παραείναι υψηλός».

Την Τρίτη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,21% στις 455,74 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,69% στις 14.427 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,56% στις 6.619 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,36% στις 7.469 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,08% στις 24.556 μονάδες και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,69% στις 8.467 μονάδες.

Σε αδιέξοδο δείχνουν να οδηγούνται όλες οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και κατάπαυσης του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς όπως έγινε γνωστό η Ρωσία επέδωσε τελεσίγραφο παράδοσης το οποίο οι Ουκρανοί αρνήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι την Δευτέρα η Μόσχα ζήτησε να παραδοθεί η Μαριούπολη μέχρι τις 5 το πρωί της Τρίτης. Οι ρωσικές δυνάμεις είπαν ότι θα χαρίσουν τη ζωή όσων συμμορφωθούν με το τελεσίγραφο παράδοσης και θα επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι στην πόλη, της οποίας τα αποθέματα σε ζωτικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα, εξαντλούνται σε επικίνδυνο βαθμό. Ωστόσο, η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο να παραδώσει το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στις ρωσικές δυνάμεις, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να δηλώνει στο Eurovision News ότι τα τελεσίγραφα δεν θα λειτουργήσουν καθώς οι παγιδευμένοι Ουκρανοί «θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων».

Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της Fed τόνισε την Δευτέρα πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μέχρις ότου τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις στις τιμές. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε πως- σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο- οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί η αναπτυξιακή δυναμική, ακόμη και αν η σύγκρουση κλιμακωθεί, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. «Έτσι, μπορούμε μέχρι στιγμής να απορρίψουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού γιατί ακόμη και στο πιο αδύναμο σενάριο εξετάζουμε ανάπτυξη περίπου 2% το 2022», είπε σε συνέδριο, αναφερόμενος σε ένα φαινόμενο υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με μια στάσιμη ανάπτυξη.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία και στον Ειρηνικό, καθώς στην συνεδρίαση έπεσε η «σκιά» της τραγωδίας με τον θάνατο 132 ανθρώπων από την πτώση Boeing.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 σημείωσε κέρδη 1,48%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,86%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 0,19% και ο SZSE Component υποχώρησε 0,49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνουν οι απώλειες για τις ευρωαγορές, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές ελέω πληθωρισμού και Fed

Ο πληθωρισμός φέρνει νευρικότητα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider