Χρηματιστήριο: Στις 890 μονάδες με stock picking και περιορισμένο τζίρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στις 890 μονάδες με stock picking και περιορισμένο τζίρο
Μέσω χαμηλών επιπέδων συναλλακτικής δραστηριότητας, το Χρηματιστήριο κατάφερε στη σημερινή συνεδρίαση να αναρριχηθεί προς τις 890 μονάδες.

Μέσω χαμηλών επιπέδων συναλλακτικής δραστηριότητας, το Χρηματιστήριο κατάφερε στη σημερινή συνεδρίαση να αναρριχηθεί προς τις 890 μονάδες, με την περαιτέρω ανοδική πορεία του πληθωρισμού (τόσο σε Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα) και τους περίπλοκους χειρισμούς γύρω από την επίμονη στάση της Ρωσίας στο ζήτημα των πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλι αλλά και της εναντίωσης της Ευρώπης, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η όξυνση της ένστασης στο ενεργειακό σκέλος φέρνει πιο κοντά το σταδιακό τέλος του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τη Ρωσία αλλά και τον κίνδυνο μετάβασης σε μια εκ νέου υφεσιακή τροχιά για την οικονομία, εν μέσω και άλλων παραγόντων (στροφή προς ένα πιο στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, «διάβρωση» του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών, σημαντικά αντίξοες συνθήκες για τη βιομηχανική δραστηριότητα, ενδεχόμενη πτώση PMI, «επιθετικότεροι» χειρισμοί από τις κεντρικές τράπεζες, νέοι περιορισμοί λόγω πανδημίας στη Κίνα (Σαγκάη).

Αυτό το εκρηκτικό «μείγμα» έχει αποτυπωθεί σε ένα βαθμό το προηγούμενο διάστημα, αλλά ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης τόσο στα πεδία μάχης όσο και σε επίπεδο κυρώσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω de-rating, με ακραία short squeezes και sellable rallies.

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντανακλάται όλο και περισσότερο στους δείκτες πληθωρισμού, με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αυξάνεται στο 7,6% τον Μάρτιο, από 5,5% τον Φεβρουάριο και υψηλότερα ακόμη από το 6,8% που ανέμενε το consensus. Αντίστοιχα, και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,8% (από 7,6% τον Φεβρουάριο), ενώ ευρύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο (σε μηνιαία βάση στο 2,5% έναντι 0,9% τον Φεβρουάριο).

Σειρά είχε η Ελλάδα με την ακρίβεια να συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τη νέα άνοδο, κατά 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάρτιο. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη. Με τη σειρά του αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος, με συνολικά 63 μονάδες βάσης να τιμολογούνται από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που αποτελεί το υψηλότερο pricing μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μια αύξηση άνω των 30 μονάδων βάσης τιμολογούνται ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, στο Χρηματιστήριο και σε επίπεδο τριμήνου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,32%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 12,8%. Από τις αρχές του έτους η εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει κατά 0,30%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης πέρασε σε θετικό έδαφος (0,32%) και ο τραπεζικός έχει ενισχυθεί κατά 13,19%.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της εγχώριας αγοράς οι long έδειξαν να κινούνται προς την περιοχή των 885 - 897 μονάδων, - με τον περιορισμένο τζίρο να δημιουργεί αφμιβολίες - υπέρβαση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την περιοχή των 908 - 914 μονάδων. Κίνηση χαμηλότερη από τα αρχικά επίπεδα θα ενεργοποιήσει τους short να πιέσουν προς τις 875 μονάδες (δύο ΚΜΟ 30), τις 855 και τις 830 - 825 μονάδες.

Για τον τραπεζικό δείκτη, κίνηση και έξοδος από την περιοχή των 647 - 628 μονάδων, όπου διέρχονταν οι δύο ΚΜΟ 60 δίνει κίνηση πλέον προς τις 721 μονάδες. Αντιθέτως, κίνηση χαμηλότερα από την περιοχή των 628 - 623 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30) μπορεί να οδηγήσει προς την ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να ανεβάζει «ταχύτητες» κλείνοντας με άνοδο 1,28% στις 890,70 μονάδες, με τον τζίρο στα 54,49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ύψος των πακέτων στα 6,06 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,31% στις 2.155,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 650,77 μονάδες. Τοποθετήσεις σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους εν μέσω ενός διευρυμένου rotation.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε με άνοδο 2,56% στα 3,44 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 2,02% στα 1,1385 ευρώ. Ήπια ανοδικά η Eurobank στο 0,05% και τα 1,063 ευρώ, ενώ αρνητικά έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -0,14% και στα 1,413 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα καλύτερα, από το αναμενόμενο, (τόσο των εκτιμήσεων της Goldman Sachs όσο και του consensus) αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο αποτελούν το «μοχλό» κίνησης για τη Goldman Sachs, ώστε να προβεί σε εκ νέου αύξηση των τιμών στόχων.

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος, αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,75 ευρώ από 1,68 προηγουμένως, με σύσταση «buy», στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ, με «ουδέτερη» σύσταση, και για τη Eurobank στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ με σύσταση «buy», διατηρώντας εκτός κάδρου την Εθνική Τράπεζα.

«Επιθετικότερες» κινήσεις από τους long στον ΟΤΕ (3,29%), τη Mytilineos (1,95%), την Aegean (2,89%) και την Ελλάκτωρ (3,54%).

Ενδιαφέρουσα η εικόνα του ΟΤΕ, με τους long να ανακτούν εκ νέου τον έλεγχο και να στοχεύουν στην υπέρβαση των 17,08 (απλός ΚΜΟ 60) και τα 17,43 ευρώ, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τα 17,78 ευρώ περίπου. Οι ταλαντωτές συνεχίζουν να δίνουν σήμα αγοράς, με πρώτη ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 16,06 – 16,02, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200.

Για την Ελλάκτωρ, που από τα χαμηλά των 1,172 ευρώ (στις 24 Μαρτίου) έφτασε πλέον στα 1,286 ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή περίπου από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60 (1,278 - 1,267 ευρώ) με πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στην περιοχή 1,292 - 1,332 ευρώ (δύο ΚΜΟ 200). Πρώτη στήριξη στα 1,24 ευρώ περίπου που μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τα 1,19 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Motor Oil (1,56%), ο ΟΠΑΠ (1,14%), η Jumbo (1,11%) και η Lamda (1,84%) ενώ ήπιο profit taking καταγράφηκε σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή μετά την υπεραπόδοση κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta, «διαγραμματικά η ισορροπία που παρατηρείται στο Γενικό Δείκτη πέριξ των 880 μονάδων έχει να κάνει και με την κομβική σημασία των εν λόγω επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται παράλληλα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών κερδίζοντας χρόνο έχοντας ήδη διασπάσει την εκθετική εκδοχή του τεχνικού δείκτη. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ήταν έως και επιβεβλημένη για να έχει μέλλον η ανοδική τάση αφού εκτός από τους κερδισμένους των χαμηλών του Μαρτίου που κατοχύρωσαν κέρδη χωρίς να τραυματίσουν το διάγραμμα, υπήρξε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε εταιρίες που είχαν υψηλό ειδικό βάρος (Coca Cola, Τράπεζες) δημιουργώντας νέους ανοδικούς «θύλακες». Οι αγοραστές έχουν τώρα τον πρώτο λόγο αφού η πίεση που δέχθηκε η αγορά είτε αντανακλαστικά από την τάση των ξένων αγορών είτε από την κατοχύρωση κερδών φαίνεται από ελεγχόμενη έως διαχειρίσιμη γεγονός που αντανακλάται στα καλά κλεισίματα τιμών των ανοδικών συνεδριάσεων.

Οι τζίροι έχουν υποχωρήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες αισθητά χαμηλότερα από τα 100 εκατ. ευρώ, μάλλον αναμενόμενα αφού η αγορά έχει μικρότερο εύρος διακύμανσης ενώ και η άνοδος που έχει προηγηθεί βάζει κάποιους δισταγμούς σε τοποθετήσεις ευρείας κλίμακας. Συμπερασματικά θα αναμέναμε να επιχειρηθεί μια ακόμα προσπάθεια διάσπασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Από την ένταση της διάσπασης θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ανοδικό δυνητικό περιθώριο που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider