Νέες απώλειες στη Wall Street - Πληθωρισμός και Fed «στοιχειώνουν» την αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στη Wall Street - Πληθωρισμός και Fed «στοιχειώνουν» την αγορά
Το νέο υψηλό 41 ετών του πληθωρισμού συνεχίζει να πληγώνει την αγορά, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed για το ύψος των επιτοκίων.

Σε αρνητικό έδαφος -παρά τα αρχικά κέρδη- ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πάνω από το 8% σε υψηλά 41 ετών σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) να αυξήσει με γρήγορους ρυθμούς τα βασικά της επιτόκια, έφεραν στο προσκήνιο ένα νέο κύμα επιφυλακτικότητας και ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών, παρά το γεγονός πως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έχουν πιάσει το "peak" τους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των προθέσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει την προσεχή Πέμπτη θεωρείται η αναφορά της Λάελ Μπρέιναρντ -που αναμένεται σύντομα να αναλάβει αντιπροέδρου της Fed-, η οποία δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα κινηθεί «ταχύτατα» προς την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε γρήγορα τα τριψήφια κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με ήπιες απώλειες 87 μονάδων ή 0,26% στις 34.220 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.397 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,34%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 13.371 μονάδες, με πτώση 0,3%, παρά το γεγονός πως στα μισά της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη άνω του 2%.

Στο ταμπλό, με απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα, με τις Microsoft και Nvidia να υποχωρούν κατά 1% και 2% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, απόρροια του νέου ράλι των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Η Occidental Petroleum ενισχύθηκε κατά 2,5%, η Devon Energy κέρδισε 4%, ενώ Chevron και Marathon Oil σημείωσαν κέρδη 2,3% και 5,1% αντίστοιχα.

Μάκρο

Σε υψηλό άνω των 40 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,5% από 7,9% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%. Πρόκειται για μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε το CNBC.

Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Φεβρουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Εμπορεύματα

Ισχυρά κέρδη που το έφεραν εκ νέου πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων/βαρέλι κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο, με το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να διαμορφώνεται στα 100,6 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 6,7% ή 6,31 δολαρίων/βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο Ιουνίου του ευρωπαϊκού αργού τύπου Brent, το οποίο σκαρφάλωσε στα 104,64 δολάρια/βαρέλι, με κέρδη 6,16 δολάρια/βαρέλι ή 6,3%. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα το brent βρέθηκε κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τις 16 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, με κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε την Τρίτη ο χρυσός, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.976,1 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 27,9 δολαρίων/ουγγιά ή 1,4%.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Μαρτίου στα 25,735 δολάρια/ουγγιά καταγράφοντας ισχυρά κέρδη 3%, ενώ ο χαλκός Μαΐου ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 4,71 δολάρια/λίβρα. Ήπιες απώλειες για την πλατίνα Ιουλίου που διαμορφώθηκε στα 972,4 δολάρια/ουγγιά με πτώση σχεδόν 0,6%, ενώ τέλος, το παλλάδιο Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2.354,3 δολάρια, υποχωρώντας κατά 2,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός - Στο 8,5% τον Μάρτιο

Πετρέλαιο: «Άλμα» 6% για το αργό - Ξανά πάνω από τα 100 δολάρια

Σε υψηλά ενός μήνα ο χρυσός - Νέο ράλι 1,4%

gazzetta
gazzetta reader insider insider