Wall Street: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες πριν τις ανακοινώσεις της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες πριν τις ανακοινώσεις της Fed
wall street
Σε μεγάλο βαθμό, η αγορά προεξοφλεί πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης, ενώ επενδυτές υποστηρίζουν πως η προσδοκία για μια πιο επιθετική στροφή στην νομισματική πολιτική έχει ήδη τιμολογηθεί από το χρηματιστήριο.

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν την Τρίτη οι δείκτες της Wall Street, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από προσεκτικές κινήσεις από πλευράς επενδυτών αλλά και εναλλαγές στα πρόσημα, καθώς η προσοχή ήταν στραμμένη στις αυριανές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης της.

Σε μεγάλο βαθμό, η αγορά προεξοφλεί πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης, ενώ επενδυτές υποστηρίζουν πως η προσδοκία για μια πιο επιθετική στροφή στην νομισματική πολιτική έχει ήδη τιμολογηθεί από το χρηματιστήριο, καθώς ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μετοχές, όντας ο χειρότερος από τον Μάρτιο του 2020 για τους Dow και S&P 500 και ο χειρότερος από το 2008 για τον Nasdaq.

Tην Τρίτη, o Dow Jones έκλεισε στο +0,20% και στις 33.129 μονάδες, ο S&P 500 επίσης στο +0,45% και στις 4.173 μονάδες, και ο Nasdaq κέρδισε 0,22% στις 12.563 μονάδες.

Μάκρο

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, αύξηση κατά 2,2% σημείωσαν τον Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου. Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, καθώς οι προσδοκίες της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μια αύξηση της τάξης του 1%. Παρά την πανδημία και τα μεθεόρτια της, οι βιομηχανικές παραγγελίες γνώρισαν άνοδο στους 22 από τους 23 τελευταίους μήνες. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά ένα αναθεωρημένο 1,1% τον Μάρτιο, μια αναβάθμιση της προηγούμενης πρόβλεψης για 0,8%. Οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών έχουν αυξηθεί στους 5 από τους τελευταίους 6 μήνες.

Στο επίπεδο ρεκόρ του 11,5 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, την ίδια στιγμή που και οι παραιτήσεις «χτύπησαν» υψηλά όλων των εποχών, ένδειξη μιας αγοράς εργασίας αρκετά «σφιχτής» που προβληματίζει τους επιχειρηματίες. O αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε τον Μάρτιο, αυξήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια, όταν μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν «αγγίξει» τα 4 εκατομμύρια για πρώτη φορά. Πριν από την πανδημία, κατά μέσο όρο κάθε μήνα παραιτούνταν περί τους 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Επιχειρηματικά νέα

Σε εταιρικά νέα, η DuPont de Nemours, ανακοίνωσε αποτελέσματα α' τριμήνου που έδειξαν καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη αλλά χειρότερες των αναμενόμενων προβλέψεις για το β' τρίμηνο. Ειδικότερα, η εταιρεία βιομηχανικών υλικών κατέγραψε καθαρά κέρδη 488 εκατ. δολαρίων ή 42 σεντς ανά μετοχή στο α' τρίμηνο, από 5,394 δισ. δολάρια ή 64 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 82 σεντς έναντι 64 σεντ ανά μετοχή το α' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στα 67 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 3,27 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 9% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 3,20 δισ. δολάρια.

Αύξηση της τάξης του 196,9% κατέγραψαν τα συνολικά έσοδα της Hilton Worldwide Holdings Inc. κατά το α' τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κολοσσός του ξενοδοχειακού κλάδου, χάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η Hilton Worldwide Holdings Inc. ανέφερε πως τα έσοδά της στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 1,72 δισ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων στην FactSet για έσοδα 1,75 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 21 εκατ. δολάρια ή 0,75 δολάρια/μετοχή, έναντι ζημιών 108 εκατ. δολαρίων ή 0,39 δολαρίων/μετοχή για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 71 σεντς ανά μετοχή, πάνω από τις εκτιμήσεις για προσαρμοσμένα κέρδη 0,66 δολαρίων/μετοχή. Τέλος, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Hilton εκτιμά πως τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν μεταξύ 0,98 και 1,03 δολαρίων, ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο εκτιμάται πως θα αυξηθούν από 45% έως 50% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021.

Καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα κέρδη της Pfizer για το α' τρίμηνο, ενισχυμένα από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και του αντιικού χαπιού Paxlovid. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7.864 δισ. δολαρίων ή 1,37 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο, αυξημένα από τα 4,877 δισ. δολάρια ή 0,86 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Τα προσαρμοσμένα ανά μετοχή κέρδη ανήλθαν σε 1,62 δολάρια, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την πρόβλεψη του FactSet για 1,49 δολάρια. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν 77% στα 25,662 δισ. δολάρια, από 14,516 δισ. δολάρια, πριν από ένα χρόνο, επίσης αυξημένα, σε σχέση με την πρόβλεψη για 24,099 δισ. δολάρια.

Μετά το καμπανάκι του κλεισίματος ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου και η Starbucks, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Στα κέρδη ανά μετοχή η αλυσίδα καφέ ανακοίνωσε 59 σεντς προσαρμοσμένα ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, και στα έσοδα ανακοίνωσε 7,64 δισ. δολάρια έναντι 7,6 δισ. δολάρια που αναμένονταν. Η Starbucks ανακοίνωσε καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου ύψους 674,5 εκατ. δολαρίων, ή 58 σεντς ανά μετοχή, από 659,4 εκατ. δολάρια ή 56 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων στοιχείων, τα Starbucks κέρδισαν 59 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv.

Η Airbnb ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα την Τρίτη και έδωσε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για το β’ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία βλέπει μια ανάκαμψη στα ταξίδια βγαίνοντας από την πανδημία. Η εταιρεία σημείωσε ζημιά ανά μετοχή στα 3 σεντς έναντι 29 σεντς που αναμένονταν από τους αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv. Στα έσοδα ανακοίνωσε 1,51 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 1,45 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Τα έσοδα το α’ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά τις ανησυχίες για την πανδημία, τους «μακροοικονομικούς κόντρα ανέμους» και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η καθαρή ζημία της Airbnb μειώθηκε στα 19 εκατ. δολάρια από 1,2 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το τρέχον τρίμηνο. Η Airbnb είπε ότι τα έσοδα θα κυμαίνονται μεταξύ 2,03 και 2,13 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στα 1,96 δισ. δολάρια. Το χαμηλό άκρο του εύρους αντιπροσωπεύει ανάπτυξη 52%.

Εμπορεύματα

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Τρίτη καθώς τόσο οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων όσο και το δολάριο ενισχύθηκαν, διατηρώντας το έδαφος μετά τη χειρότερη μέρα σε δύο μήνες. Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 5,60 δολάρια ή 0,3%, στα 1.869 δολάρια η ουγγιά μετά την πτώση 2,5% τη Δευτέρα. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 22,63 δολάρια η ουγγιά.

Πτώση σημείωσαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές «ζύγισαν» τις προοπτικές του εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό αργό και το χτύπημα στη ζήτηση από τα lockdown της Κίνας. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 2,76 δολ. ή 2,6%, κλείνοντας στα 102,41 δολ. το βαρέλι. Το Brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 2,61 δολάρια ή 2,4%, στα 104,97 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 6,4% στα 7,954 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: «Γύρισαν» σε θετικό έδαφος οι δείκτες με την προσοχή στις αποφάσεις της Fed

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Ισχυρές μηνιαίες απώλειες στην Wall Street - Κατρακύλισαν DJ, S&P και Nasdaq

gazzetta
gazzetta reader insider insider