«Κόκκινο» το ταμπλό του Χρηματιστηρίου με sell off στις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινο» το ταμπλό του Χρηματιστηρίου με sell off στις τράπεζες
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στους δείκτες των Τραπεζών (-4,38%) και της Τεχνολογίας (-3,415).

Τελευταία ενημέρωση: 15:17

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες, μετά και το χθεσινό sell off των διεθνών αγορών, που «υποκύπτουν» στο σοκ του πληθωρισμού και στις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 830 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:17, διαμορφώνεται στις 823,32 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 4,55%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 72,65 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,61%, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί σε ποσοστό 4,68%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς χάνει 7,58% αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό, η Eurobank υποχωρεί 6,53%, η Εθνική κινείται στο -6,47% και η Alpha Bank στο - 5,47%.

Απώλειες κοντά στο -5% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ κοντά στο -7% κινείται ο Mytilineos.

Η ανησυχία για οικονομία και επιτόκια επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65%, και με το spread με το γερμανικό Bund να διαμορφώνεται πλέον στις 302 μονάδες. Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού είναι «σκαρφαλωμένη» και αυτή άνω του 4%, στο 4,04%, Ισπανία και Πορτογαλία στο 3,02%, η Γαλλία στο 2,26%. Στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς γνωρίζει ελαφρά άνοδο στο 1,64%.

Σημειώνεται ότι αύριο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείεται και μια αύξηση 0,75%, μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για να εκτοξευτεί σε υψηλό 41 ετών.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, να σημειωθεί πως στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου θα επικυρωθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση πακέτου «δόσεων» ύψους 748 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στα επιχειρηματικά νέα, στην διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της Trastor σε 600 εκατ. από 351,5 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, έως το 2025 στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ που σχεδιάζει τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας ακινήτων.

Την καταβολή μερίσματος 0,1292 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Flexopack.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που καθιερώνει Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας από 24/6

gazzetta
gazzetta reader insider insider