Wall Street: Μεταβλητότητα και μεικτά πρόσημα με την προσμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεταβλητότητα και μεικτά πρόσημα με την προσμονή της Fed
Άκαρπη αποδείχτηκε την Τρίτη η προσπάθεια για ανάκαμψη σε κέρδη από τους επενδυτές της Wall Street μετά από την «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης.

Άκαρπη αποδείχτηκε την Τρίτη η προσπάθεια για ανάκαμψη σε κέρδη από τους επενδυτές της Wall Street μετά από την «βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης η οποία έριξε τον S&P 500 σε bear market, με όλο το ενδιαφέρον της εβδομάδας να εστιάζεται στις αυριανές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed.

Yπενθυμίζεται πως οι απώλειες της Δευτέρας «βύθισαν» τους δείκτες, με τον Dow Jones να χάνει 2,79% ή 876,05 μονάδες, τον S&P 500 3,88% ή 151,23 μονάδες, και τον Nasdaq 4,68% ή 530,80 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2022.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε αναταραχή καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο για τα επιτόκια και οι αγορές αρχίζουν να αναμένουν ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης ενώ και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed επεξεργάζονται αυτό το ενδεχόμενο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να εξοικειώνονται με την ιδέα μιας αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Steve Liesman του CNBC. Η μεταβολή στις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη κίνηση στα επιτόκια. Μια μεταβολή κατά 75 μονάδες βάσης «είναι μια πραγματική, διακριτή, πιθανότητα», είπε ο Liesman.

Η αναταραχή δεν περιορίζεται μόνο στις μετοχές αλλά συμπαρασύρει και την αγορά των ομολόγων. Σε υψηλό 11ετίας «εκτοξεύεται» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανεβαίνει 7 μονάδες βάσης στο 3,44% και διαπραγματεύεται κοντά σε ενδοσυνεδριακά υψηλά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2011, ενώ η απόδοση του ομολόγου 2 ετών αυξήθηκε 14 μονάδες βάσης στο 3,425% ενώ η απόδοση του ομολόγου 30 ετών σημείωσε άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης στο 3.423%.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ «χτυπούν κόκκινο» με τις τιμές χονδρικής να επιταχύνουν την άνοδο τους τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας της χώρας. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8% για τον μήνα και 10,8% κατά το προηγούμενο έτος. Η μηνιαία άνοδος ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του Dow Jones και τον διπλασιασμό του ρυθμού 0,4% τον Απρίλιο.

Εντωμεταξύ, δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση σημείωσαν οι αεροπορικές κρατήσεις στις ΗΠΑ, τον Μάιο, υποχωρώντας κατά 2,3%, την ίδια στιγμή που τα ναύλα των ταξιδιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με έκθεση της Adobe που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Οι επιβάτες δαπάνησαν 8,3 δισ. δολάρια σε εισιτήρια εσωτερικού τον περασμένο μήνα, μια αύξηση 6,2% από τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής φέτος, οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα από 37 δισ. δολάρια για πτήσεις εσωτερικού, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν τους πρώτους πέντε μήνες του περασμένου έτους, όταν τα εμβόλια μόλις που είχαν κυκλοφορήσει ευρέως. Παράλληλα οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και την αυξανόμενη ταξιδιωτική ζήτηση μετά από δύο χρόνια πανδημίας, σηματοδοτώντας ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα του αυξανόμενου πληθωρισμού φέτος.

Έτσι την Τρίτη, ο Dow Jones υποχώρησε 0,50% στις 30.364 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,35% στις 3.736 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,18% στις 10.828 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σε αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματός της κατά 53%, προχωρά η FedEx, με το τελικό ποσό να ανέρχεται στα 1,15 δολάρια ανά μετοχή από 75 σεντς που ήταν προηγουμένως, στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών για τη βελτίωση της αξίας των μετόχων, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το MarketWatch, η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει από τις 11 Ιουλίου για όσους μετόχους είναι οι εγγεγραμμένοι έως τις 27 Ιουνίου. Η μετοχή της εταιρεία στο αμερικανικό χρηματιστήριο διεξήγαγε ράλι άνω του 14%.

Εμπορεύματα

Δεύτερη συνεχή πτώση κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού, κατασταλάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τους για πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Έτσι την Τρίτη ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου, έχασε 18,30 δολάρια ή 1,04% στις 1.813,50 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου, έχασε 30 σεντς ή 1,4% στα 20.954 δολάρια η ουγγιά, έχοντας «κατρακυλήσει» 3,1% την Δευτέρα.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν από τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα για να κλείσουν με απώλειες την Τρίτη, βρισκόμενα υπό πίεση μετά την αναφορά του Bloomberg ότι στις ΗΠΑ εξετάζεται η πρόταση ενός νομοσχεδίου για την επιβολή επιπλέον ομοσπονδιακού φόρου σε ορισμένες εταιρείες πετρελαίου ως μια κίνηση περιορισμού του πληθωρισμού. Έτσι, την Τρίτη το αμερικάνικο αργό παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 2 δολάρια ή σχεδόν 1,7% στα 118,93 δολάρια το βαρέλι. Το brent παράδοσης Αυγούστου έχασε 1,10 δολάρια ή 0,9% στα 121,17 δολάρια το βαρέλι που είναι και το χαμηλότερο από τις 7 Ιουνίου. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 7.189 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU με μια πτώση της τάξης του 1,42 δολάρια ή 16,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ετήσιο «άλμα» 10,8% στις τιμές παραγωγού - Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις

ΗΠΑ: Δεύτερη μηνιαία πτώση ζήτησης για αεροπορικά εισιτήρια - Στα ύψη τα ναύλα

Πετρέλαιο: Σε πτώση τα futures του αργού - Απώλειες 16% για το φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider