Θετικό κλείσιμο στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό κλείσιμο στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ τα τελευταία 11 χρόνια, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού εν μέσω της σύρραξης στην Ουκρανία, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ευρωζώνη και Γερμανία.

Αναλυτικότερα, ο STOXX 600 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 425,71 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε μια καλή σχετικά εβδομάδα με άνοδο σχεδόν 3%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαπραγματεύτηκε στις 13.253 μονάδες με άνοδο 0,05%, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που κέρδισε 0,25% και έφτασε τις 6.216 μονάδες.

Μικρή άνοδος 0,08% για τον βρετανικό FTSE 100 που ανέβηκε στις 7.276 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 21.211 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,49% στις 8.051 μονάδες.

Μάκρο

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της ταχύτερης επιβράδυνσης της μεταποιητικής δραστηριότητας και του σχεδόν «παγωμένου» τομέα υπηρεσιών την ώρα που τα υψηλότερα κόστη ωθούν τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Ιούλιο, από 52 μονάδες τον Ιούνιο. Ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων καταδεικνύουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και η πτώση δεν ήταν αναμενόμενη: οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο ήπια μείωση στις 51 μονάδες.

Παράλληλα, υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η S&P Global. Πιο αναλυτικά, ο ΡΜΙ υπηρεσιών της S&P Global τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 52,4 μονάδων τον Ιούλιο, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση της τάξης των 51,2 μονάδων.

Αντίστοιχα, ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, καταγράφοντας πτώση από τις 52 μονάδες του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 50,6 μονάδες. Τέλος, ο σύνθετος PMI, που αξιολογεί τόσο τον μεταποιητικό τομέα όσο και τον τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε τον Ιούλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και υψηλότερα επιτόκια, όπως έδειξε σήμερα μία έρευνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης του ηθικού των καταναλωτών της εταιρείας ερευνών GfK τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις -41 μονάδες, οριακά βελτιωμένος από τις -48 μονάδες του Ιουνίου, που συνιστούν την χειρότερη μέτρηση από την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη μείωση της τιμής του αναφερόμενου δείκτη στο -42.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία διασώζει την Uniper με 15 δισ. ευρώ -Το πρώτο θύμα του ρωσικού φυσικού αερίου

Κρυπτονομίσματα: Rebound στις αγορές με «καύσιμο» από το Ethereum Merge βλέπει η JPMorgan

gazzetta
gazzetta reader insider insider