Πετρέλαιο: Το ισχυρότερο δολάριο και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση ρίχνουν τις τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Το ισχυρότερο δολάριο και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση ρίχνουν τις τιμές
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 89,96 δολάρια και το Brent στα 95,88 δολάρια.

Πτώση καταγράφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση ενώ πιέσεις ασκεί και ένα ισχυρότερο δολάριο, το οποίο κινείται σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές σε άλλα νομίσματα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, τερματίζοντας τριήμερη άνοδο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομία και θα μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου πρόσθεσε επίσης πίεση.

Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν περίπου 1,5% σε εβδομαδιαία βάση λόγω του ισχυρότερου δολαρίου και των ανησυχιών για τη ζήτηση.
«Οι αυξανόμενοι φόβοι για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση βρίσκονται πίσω από την πτώση των τιμών πετρελαίου», δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο Tatsufumi Okoshi, οικονομολόγος από τη Nomura Securities.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα στα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, όταν θα μιλήσει σε ένα ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming, την Παρασκευή.

Τα μέτρα για την ενέργεια σε ορισμένες περιοχές στην Κίνα εγείρουν επίσης ανησυχίες για την οικονομική δραστηριότητα.

Η νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας άρχισε να περιορίζει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια, γραφεία και εμπορικά κέντρα την περασμένη εβδομάδα, λόγω της σοβαρής κρίσης ρεύματος λόγω των ακραίων κυμάτων καύσωνα και της ξηρασίας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζητούν τις προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή, αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μελετούσαν την απάντηση του Ιράν σε αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε «τελική» πρότασή της για αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιόρισε το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (12:40 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 89,96 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,89% και το Brent στα 95,88 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,87%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα ο μεγαλύτερος «πελάτης» του ρωσικού πετρελαίου για 3ο συνεχόμενο μήνα

Πετρέλαιο: Υψηλές τιμές παρά την πτώση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Γερμανία: Περιμένει περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider