«Μάχες» πέριξ των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχες» πέριξ των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο
Τις 900 μονάδες διεκδικεί εκ νέου το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, έχοντας χτίσει ένα ισχυρό ανοδικό σερί.

Τελευταία ενημέρωση 13:40

Στις έξι ανοδικές διαδοχικές εβδομάδες έφτασε πλέον το Χρηματιστήριο, σκαρφαλώνοντας προς τις 900 μονάδες με πρώτο στόχο το πάτημα και την υπέρβαση των επιπέδων αυτών από τους αγοραστές.

Να σημειωθεί πως ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 866 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 862 και τις 840 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 900 και τις 924 μονάδες.

To Χρηματιστήριο έχει καταφέρει παράλληλα να περάσει (με το κλέισιμο της Παρασκευής) να περάσει σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, με άνοδο 0,5%. Ευρύτερα, η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστήριακη, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να «σκαρφαλώνει» στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους
ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την
ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον
ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Παράλληλα, ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους στην Ελλάδα όπως η JP Morgan, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody's χαρτογραφούν το πως θα επέλθει η επενδυτική βαθμίδα για την οικονομία.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,04% στις 898,22 μονάδες, με τον τζίρο στα 15,68 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,10% στις 2.182,94 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινείται στο -0,24% και στις 639,98 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται μεικτά πρόσημα με την Πειραιώς και την Alpha Bank να ενισχύονται κατά 0,40% και 0,82% αντίστοιχα και τη Eurobank και την ΕΤΕ να υποχωρούν κατά 1,02% και κατά 0,52%.

Κέρδη για ΔΕΗ (1,42%) και Τιτάν (1,37%), ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ και Aegean. Ειδικά η ΜΟΗ σκαρφαλώνει προς τα 18 ευρώ πλέον, ενώ τα ΕΛΠΕ αρχίζουν να βλέπουν καλύτερα στα 7 ευρώ.

Ήπιες απώλειες για Μυτιληναίο στο 0,24%, ενώ νέο κύμα προφοράς προκύπτει από την EEE που υποχωρεί κατά 1,96% στα 23,04 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε εκδόσεις ομολόγων προχωρούν Πειραιώς και Εθνική μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Χρεοκοπία FTX: Τομ Μπρέιντι, Ζιζέλ και Στεφ Κάρι ανάμεσα σε αυτούς που μπορεί να χάσουν πολλά

Η «ακτινογραφία» της Moody's για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία - Τα βήματα προόδου και οι αντιξοότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider