Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο ανοδικό σερί - Σε θέση οδηγού Coca Cola και ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο ανοδικό σερί - Σε θέση οδηγού Coca Cola και ΔΕΗ
Ήπια άνοδος και κίνηση σε ένα στενό εύρος για το Χρηματιστήριο.

Με εναλλαγές των μετοχών που μπαίνουν σε θέση οδηγού το Χρηματιστήριο έχει καταγράφει να βρεθεί πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του και μάλιστα σε μια περίοδο με εκλογές, διεθνή αβεβαιότητα και πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, και από την πιο αρνητική πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε επίμονα υψηλός στο +0,41%, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό ώστε να φέρει μια ηρεμία στη Fed. Κάθε άλλο... σε ετήσιο επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε ένα ρυθμό +5% και αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα πλήγμα, καθώς οι τελευταίοι τρεις μήνες συνολικά δείχνουν έναν ετήσιο δομικό πληθωρισμό στο +5,1%.

Στα εγχώρια, από τις τράπεζες και κάποια επιμέρους βαριά χαρτιά που έχουν υπεραποδώσει, οι αγοραστές προβαίνουν σε τοποθετήσεις γύρω από μετοχές που έχουν να δώσουν παραπάνω «καύσιμα», όπως η ΔΕΗ, τα διυλιστήρια, την ΕΕΕ και άλλες.

Επιπλέον, μόλις έξι συνεδριάσεις απέχουν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, με το χθεσινό debate να μη δίνει το κάτι παραπάνω, τη στιγμή που αρκετοί ξένοι οίκοι βλέπουν πιο πιθανό το σενάριο μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, η Fitch Ratings παρέθεσε μέσω συνέντευξής της στο insider.gr όλους τους παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν προς το θετικό τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, βασικό «γρανάζι» για την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Federico Barriga, Director του οίκου Fitch και βασικό αναλυτή για την Ελλάδα.

Επιπλέον, τη «bullish» διάθεσή της προς όλα τα πεδία της εγχώριας οικονομίας και αγοράς εξέφρασε η Morgan Stanley, αναμένοντας μία ακόμη δυνατή χρονιά για εφέτος, με φόντο και την τάση επιστροφής προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Παραμένοντας στα της εγχώριας αγοράς, σήμερα είναι οι ανακοινώσεις από τον οίκο MSCI για το rebalancing, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς.

Στα εταιρικά, αύξηση 8,45% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, ο οποίος μετά την κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας είχε εμφανίσει αύξηση πωλήσεων άνω του 30%. Συνολικά στους 4 μήνες του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, κατέγραψαν συνολική αύξηση 25%.

Σημαντική άνοδο στις πωλήσεις και στα κέρδη EBITDA κατέγραψε για το α' τρίμηνο του 2023 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, «χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, στη μείωση κόστους, στα οφέλη των επενδύσεων στα εργοστάσια, στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και στις ευνοϊκότερες τιμές ενέργειας».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,34% στις 1.135,03 μονάδες, με τον τζίρο στα 2,17 εκατ. ευρώ, ενώ στις 2,772 βρίσκεται ο FTSE 25 (0,37%), με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει οριακή άνοδο 0,18% στις 878,04 μονάδες.

Η Alpha Bank στο 0,41% ανοδικά, η Eurobank στα 1,443 ευρώ με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 0,19%. Κέρδη 0,6% για την Πειραιώς στα 2,334 ευρώ.

Σπάει το πτωτικό σερί η Μυτιληναίος με ήπια άνοδο 0,24% στα 25,5 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει σε υψηλό τέμπο με κέρδη 1,19% στα 8,50 ευρώ. Ισχυρή άνοδος και για την Τιτάν μετά τα θετικά αποτελέσματα, φτάνοντας στα 15,74 ευρώ.

Στο +1,46% η ΕΕΕ που βρίσκεται μια ανάσα από τα 30 ευρώ και αφήνοντας πίσω της τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ήπια ανοδικά ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Πώς θα δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων

Εξωδικαστικός: Ανεβαίνει ο στόχος για ρυθμίσεις 1,9 - 2,4 δισ. ευρώ το προσεχές 5μηνο - Αυξήθηκαν κατά 274% τον Απρίλιο 

Εκλογές Τουρκία: Η προσπάθεια ανάμειξης του ΥΠΕΣ με οσμή εκλογικού «μαγειρέματος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider