Οι τράπεζες έβαλαν τέλος στο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες έβαλαν τέλος στο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου
Τράπεζες αλλά και επιμέρους μετοχές του 25άρη έβαλαν τέλος στο ανοδικό σερί του ΧΑ.

Οι έξωθεν πιέσεις και κυρίως το πτωτικό γύρισμα των τραπεζών διέκοψαν το ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να ευθυγραμμίζεται με την πορεία των διεθνών αγορών.

Τόσο τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όσο και οι προειδοποιήσεις του Ντίμον της JP Morgan για το αμερικανικό χρέος, προβληματίζουν εντόνως τις αγορές. O CEO της αμερικανικής τράπεζας, δήλωσε πως τα στελέχη της JP συνεδριάζουν εβδομαδιαίως για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Το λεγόμενο «war room» της τράπεζας πιθανότατα θα ξεκινήσει τις καθημερινές συνεδριάσεις στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια θα αυξηθεί έως και τρεις φορές την ημέρα εάν η αντιπαράθεση για το όριο του χρέους συνεχιστεί, είπε. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» γύρω από το να βρεθούμε σε μια χρεοκοπία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πανικό, πρόσθεσε.

Ως προς τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, παρέμεινε επίμονα υψηλός στο +0,41% και έτσι η Fed δε λέει να ηρεμήσει, καθώς σε ετήσιο επίπεδο, αυτό μεταφράζεται σε ένα ρυθμό +5% με τους τελευταίους τρεις μήνες συνολικά να δείχνουν έναν ετήσιο δομικό πληθωρισμό στο +5,1%.

Περνώντας στα εγχώρια, στη δυναμική των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, στέκεται σε ανάλυση της η Mediobanca, αναβαθμίζοντας μερικώς τις εκτιμήσεις της για επιμέρους μεγέθη των δύο, αλλά διατηρώντας την «ουδέτερη» σύστασή της για τις μετοχές τους.

Έτσι, οι συστάσεις για τις μετοχές των δύο τραπεζών διατηρούνται στο «neutral» με την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ. Ο οίκος αιτιολογεί της θέση του, λέγοντας πως «βλέπει την ανησυχία της αγοράς για τις προοπτικές των επιτοκίων και την πιθανή μεταβλητότητα από τις εθνικές εκλογές να επιβαρύνουν το re - rating των δύο μετοχών, βραχυπρόθεσμα». Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται με δείκτη P/TE στο 0,45x και στο 0,5x για 9% και 10% περίπου σε δείκτη ROTE, κατά μέσο όρο, το 2023 - 2024, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, το φλέρτ της αγοράς με τα υψηλά 8ετίας, έφεραν ένα κλείδωμα κερδών στη βάση και των λιγοστών πλέον συνεδριάσεων που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές. Φυσικά οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων λόγω της υπεραπόδοσης, ενώ και η αβεβαιότητα κέρδισε έδαφος με φόντο το διεθνές κλίμα.

Παραμένοντας στα της εγχώριας αγοράς, σήμερα είναι οι ανακοινώσεις από τον οίκο MSCI για το rebalancing, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,78% στις 1.122,41 μονάδες, με τον τζίρο στα 73,33 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,89% για τον FTSE 25 στις 2.737 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε κατά 1,87% στις 860,06 μονάδες.

Επιμέρους, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 2,18% στις 1,1865 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,15% στα 1,4115 ευρώ, η ΕΤΕ έκλεισε στο -2,04% και η Πειραιώς κατά 0,43% στα 2,31 ευρώ.

Το profit taking «χτύπησε την πόρτα» της ΔΕΗ που υποχώρησε κατά 1,67%, αλλά και της Aegean (-2,41%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,63%), της ElvalHalcor (-1,87%) και της Intrakat (-1,76%).

Πιέσεις πέρασαν επίσης στη μετοχή της Lamda που έκλεισε στο -1,84% και στα 5,60 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κρυφή αξία του «case study» της Morgan Stanley για το Χρηματιστήριο

ΤτΕ: Κρίσιμη η προσήλωση στις συνετές οικονομικές πολιτικές – Σε καλύτερη θέση οι τράπεζες σήμερα για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς

Κατασκευαστές: «Σήμα κινδύνου» από έλλειψη «χεριών», εργατικά κόστη, παρατηρητήριο τιμών – Το ΤΕΕ και οι παρεμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider