Χρηματιστήριο: Το «φλερτ» με τα υψηλά οδήγησε σε profit taking

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το «φλερτ» με τα υψηλά οδήγησε σε profit taking
Το διεθνές κλίμα και το φλερτ με τα υψηλά 9ετίας σχεδόν λύγισαν το ΧΑ.

Μόλις τέσσερις συνεδριάσεις απέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, και υπό αυτή τη βάση, οι επενδυτές παραμένουν κάπως επιφυλακτικοί.

Παρά το αρχικό τεστ των αγοραστών στα όρια των 1.130 μονάδων, λίγο οι πιέσεις στις ξένες αγορές, λίγο η αβεβαιότητα βαδίζοντας προς τις κάλπες, οδήγησαν σε ένα ήπιο profit taking χωρίς να διακυβεύονται κρίσιμα στηρίγματα.

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε και στα δύο διαφορετικά crash test που λαμβάνουν χώρα για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη ευρύτερα. Η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναμένει ένα ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αλλά και ελαφρά βραδύτερη αύξηση του πληθωρισμού βλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά 2,4% φέτος και 1,9% το 2024, όταν στις χειμερινές εκτιμήσεις της (που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο), υπολόγιζε ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος αλλά 2,2% το 2024 (δηλαδή ελαφρά υψηλότερο από ό,τι πλέον προβλέπει για την Ελλάδα). Αντίστοιχα για τον πληθωρισμό αναμένει φέτος ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 4,2% αντί πρόβλεψης για αύξηση τιμών κατά 4,5% προηγουμένως. Για το 2024 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 2,4%.

Παράλληλα, αργότερα σήμερα, θα υπάρξει και πολιτική συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) μαζί με ένα δεύτερο θέμα. Ο λόγος για τους τριγμούς που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά του πώς θα κινηθούν από δω και πέρα τα μέτρα στήριξης, ειδικά σε ένα «κακό» σενάριο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, κάτι το πακέτο του ΟΤΕ (αξία 11,54 εκατ.) και λίγο το trading στις τράπεζες, ανέβασαν το τζίρο προς τα 83,29 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι πρώτες ώρες της συνεδρίασης ήταν αρκετά υποτονικές από άποψη τζίρου, με τους αγοραστές να τσεκάρουν «άκοπα» τα υψηλά 9 ετών σχεδόν. Βέβαια τα υψηλά έφεραν και ενεργοποίηση - κλείδωμα κερδών.

Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,10% στις 1.121,65 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,14% και στις 2.730,92 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,69% στις 847,28 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 0,84% στα 1,185 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,47% στα 5,136 ευρώ, η Eurobank σημείωσε πτώση κατά 0,66% και η Πειραιώς έκλεισε στο -0,95% και στα 2,288 ευρώ.

Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πίεσαν προς τα κάτω την αγορά, όπως και η Intrakat που έκλεισε με πτώση 1,68%. Επίσης η Jumbo σημείωσε πτώση 1,5% στο βωμό του profit taking, με την ΜΟΗ στο -1,02%.

Στα 13,46 ευρώ υποχώρησε πλέον η μετοχή του ΟΤΕ, που δείχνει περαιτέρω δείγματα αδυναμίας. Από την αντίπερα όχθη, αγοραστές βγήκαν σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2024 - Πιο καλές επιδόσεις σε ΑΕΠ & πληθωρισμό

Τράπεζες: Αύξηση 99% στους τόκους των επιχειρηματικών δανείων από την άνοδο του Euribor – Οι τρεις «φυλές» επιχειρήσεων

Ακίνητα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και τις μεταβιβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider