Μικτά πρόσημα στην Wall Street με το βλέμμα σε χρέος, Fed και εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στην Wall Street με το βλέμμα σε χρέος, Fed και εταιρικά αποτελέσματα
Ήπιες διακυμάνσεις στην αμερικανική αγορά εν αναμονή της συμφωνίας για το «ταβάνι» του ομοσπονδιακού χρέους.

Τελευταία ενημέρωση 20.57

Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου αναφορικά με την αύξηση του ορίου του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο πεδίο των αυξήσεων των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο νέος γύρος των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τις επιδόσεις τους στο α' τρίμηνο του έτους, με τη σκυτάλη τις τελευταίες ημέρες να έχουν πάρει οι κολοσσοί του αμερικανικού λιανεμπορίου, με τους αναλυτές να παρακολουθούν στενά τις προοπτικές των επιχειρήσεων για την διάρκεια του 2023.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 177 μονάδες ή 0,53% και βρίσκεται στα επίπεδα των 33.243 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει μικρά κέρδη 0,08% στις 4.161 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,64% και διαμορφώνεται στις 12.580 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρά κέρδη σχεδόν 3% σημειώνει η μετοχή της Walmart, καθώς η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς για τα έσοδα και τα κέρδη στο α' τρίμηνο, ενώ παράλληλα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2023.

Στον αντίποδα, απώλειες 2% σημειώνει ο τίτλος της Cisco, καθώς η εταιρεία πληροφορικής είδε τις πωλήσεις της στο α' τρίμηνο του έτους να μειώνονται και να υπολείπονται των προβλέψεων των αναλυτών.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους -γεγονός που θα αποτρέψει μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες στις διεθνείς αγορές-, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού. «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία, αλλά βλέπω τον δρόμο προς αυτή» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας πως «μια συμφωνία για την αύξηση στο «ταβάνι» του ομοσπονδιακού χρέους μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα».

Μάκρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 242.000 έναντι 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 251.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 1,79 εκατ. έναντι 1,81 εκατ. αιτήσεων και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,82 εκατ. αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, σημαντική βελτίωση σημείωσε ο δείκτης της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην κρίσιμη -για την οικονομία των ΗΠΑ- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) για τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -10,4 μονάδες από -31,3 μονάδων τον Απρίλιο και έναντι των -19,8 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για τον 9ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης κινείται κάτω από το όριο του μηδέν.

Ισχυρή συρρίκνωση κατέγραψαν για τον Απρίλιο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ, ανήλθαν σε 4,25 εκατ., καταγράφοντας μηνιαία πτώση 3,4% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τον Μάρτιο είχαν γράψει συρρίκνωση 2,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Walmart: Κέρδη και έσοδα πάνω από τις εκτιμήσεις, με ενίσχυση από τις αγορές τροφίμων

Σε χαμηλό τριετίας η χρήση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές - Αυξάνεται το μερίδιο δολαρίου και γουάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider