Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο υπό το βάρος μερισμάτων και κλείσιμο εξαμήνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο υπό το βάρος μερισμάτων και κλείσιμο εξαμήνου
Απώλειες στο Χρηματιστήριο, σε μια περίεργη εβδομάδα.

Τελευταία ενημέρωση 12:25

Με απώλειες που ξεπερνούν το 2% ανοίγει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, υπό το βάρος του κλεισίματος εξαμήνου και της συνεχής και επιθετικής κατοχύρωσης κερδών.

Στους επενδυτές υπερέχουν οι διεθνείς πιέσεις, το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Ρωσία το Σάββατο εν μέσω της ανταρσίας των Wagner και της αβεβαιότητας που προκαλεί, ενώ απόρροια του κλίματος νευρικότητας και ρευστοποιήσεων είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση των δεικτών PMI. Τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία οι δείκτες μεταποίησης ήταν χαμηλότεροι από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης των υπηρεσιών, που βρίσκεται στο επίκεντρο για την ΕΚΤ, αποδυναμώθηκε σε γενικές γραμμές από τις προηγούμενες μετρήσεις. Μάλιστα, στη Γαλλία, συρρικνώθηκε - και θυμηθείτε πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες στη Γαλλία. Η Γερμανία, επίσης, χτυπήθηκε εκεί που πονάει περισσότερο, στη μεταποίηση, με ένδειξη 41(?!).

Από την άλλη, στη δεύτερη κατά σειρά ευρεία επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει η Eurobank Equities, καθώς «ανοίγει» πλέον ο «δρόμος» για ένα περαιτέρω re - rating της εγχώριας αγοράς.

Με σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πλέον την πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων κατά την επόμενη τετραετή θητεία της, όπως τονίζει η Eurobank Equities. Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επενδυτικό κενό (πάγιες επενδύσεις χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ).

Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλο - επενδυτικού σκηνικού και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να «ξεκλειδώσει» τις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5 - 3%.

Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή «πηγή» κυκλικότητας, συναρπαστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, «υγιείς» μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (επικείμενη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης), η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές στέλνουν το πιο ξεκάθαρο «σήμα» για επενδύσεις (investment case) τα τελευταία 17 χρόνια.

Τα «top picks» της Eurobank Equities αποτελούν ένα «μείγμα» ποιοτικών τίτλων με καλή ορατότητα σε κέρδη και μερίσματα (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μytilineos), με την προσθήκη μετοχών υψηλότερου beta με χαμηλές αποτιμήσεις όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως βαρύ ρόλο κατέχουν και οι αποκοπές μερισμάτων, με τη Motor Oil σήμερα να διπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 23,70 ευρώ πλέον και απώλειες 5,42%, ενώ ανάλογα κινείται και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,38 ευρώ) και η ElvalHalcor (0,06).

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 2,24% στις 1.240,07 μονάδες με τον τζίρος στα 45 εκατ. ευρώ. Απώλειες 2,33% για τον FSTE 25 και 3,83% για τον τραπεζικό δείκτη.

Βαρύτερες απώλεις κατά 5,58% για τη Motor Oil την ΕΕΕ στο -1,09% και τα 27,20 ευρώ. Κύμα ρευστοποιήσεις χτυπά τις τράπεζες αλλά και άλλους τίτλους με την ElvalHacor στο -3,9%, τη Viohalco στο -3,34%, την Ελλάκτωρ στο -4,52% και την Intrakat στο -5,32%.

Sell off στις τράπεζες με τον δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα από τις 950 μονάδες στις 944,89 μονάδες.

Απώλειες 4,75% για την Πειραιώς, 3,61% για την ΕΤΕ, 3,96% για τη Eurobank και 3,34% για τη Eurobank.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις για ΔΕΗ, Aegean, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στο ΧΑ - Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια - Τα top picks

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider