Μαζεύουν την προσφορά οι αγοραστές στο ΧΑ - Επιστροφή πάνω από τις 1.280 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζεύουν την προσφορά οι αγοραστές στο ΧΑ - Επιστροφή πάνω από τις 1.280 μονάδες
Μαζεύουν τη προσφορά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 14:15

Μπορεί οι βραχυπρόθεσμοι να συνεχίζουν να μαζεύουν κέρδη στέλνοντας την αγορά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, εν μέσω θερινής ραστώνης, ωστόσο οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν άμεσα στο χαμηλό των 1.264 μονάδων, «σκουπίζοντας» την προσφορά και οδηγώντας το ΧΑ πάνω από τις 1.280.

Παρότι αρχικώς φάνηκε να υπάρχει έλλειψη δυνατών αγοραστικών χεριών που να μπορούν να τραβήξουν την αγορά και με τα υπόλοιπα από τον MSCI, το σκηνικό αυτό άλλαξε άρδην.

Το ότι η αγορά θα παραμείνει κλειστή αύριο (Δεκαπενταύγουστος) με την ευρύτερη διεθνή αβεβαιότητα ενέτεινε τις πιέσεις σε μικροεπενδυτές να κλειδώσουν κέρδη. Να σημειωθεί ότι με το πρώτο μεγάλο γύρισμα της αγοράς που έχει υπεραποδώσει σημαντικά από τις αρχές του έτους, έσπευσαν άμεσα διάφοροι επενδυτές να πουλήσουν φοβούμενοι, κάτι που αποτυπώνει και την έλλειψη βάθους της αγοράς.

Ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, πως «ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «καλόμαθε» τους επενδυτές λιανικής, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι αυτός δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση. Εντούτοις, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι αυτός μοιάζει «κορεσμένος» - και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- στα υψηλά δεκαετίας. Τεχνικά, η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά από τον Μάρτιο και εντεύθεν παραμένει σε ισχύ. «Alarm» θα χτυπήσει σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες. Μεγαλύτερες οι «συγκινήσεις» στον Τραπεζικό Δείκτη, με το επίπεδο-κλειδί να βρίσκεται στις 1.040 και ενώ ο παραβολικός SAR έδωσε «έξοδο κόπωσης» πριν λίγες συνεδριάσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές επανήλθαν παρά την περίοδο διακοπών παίρνοντας τη σκυτάλη από τους βραχυπρόθεσμους που προέβησαν σε ένα αρκετά άτσαλο profit taking - χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες - η διάσπαση των οποίων έφερε μεγαλύτερη νευρικότητα και πίεση και σε άλλους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά 0,31% στις 1.282,90 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,12% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,39% στις 1.045,34 μονάδες, και οι τρεις δείκτες μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Στις τράπεζες η Εθνική γύρισε άμεσα σε θετικό έδαφος καταγράφοντας πλέον κέρδη 2,17% στα 6,218 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,03% την Πειραιώς -0,48% και τα 3,348 ευρώ και την Alpha στο -1,14%.

Παράλληλα, διαχωρίζουν τη θέση τους η Jumbo με κέρδη 1,84%, ο ΟΠΑΠ στο 1,3% και η ΕΕΕ στο 2,9% και τα 26,96 ευρώ.

Στο κόκκινο η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Aegean, η Τιτάν και η ΕΧΑΕ αλλά όλες με τάση απορρόφησης της προσφοράς.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η EpsilonNet, η Entersoft και η Κρι Κρι καταγράφουν κέρδη πέριξ του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι δείχνει η ακτινογραφία της Autonomous για τις ελληνικές τράπεζες - Ποια τραπεζικά ομόλογα ξεχωρίζει

DBRS για ελληνικές τράπεζες: Περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης το α’ εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider