Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα μετά την ΕΚΤ - Νευρικότητα στο ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα μετά την ΕΚΤ - Νευρικότητα στο ταμπλό
Σήμερα ΕΚΤ, αύριο rebalancing FTSE / Russell, triple witching και αξιολόγηση από τη Moody's.

Τελ. ενημέρωση 15:40

Σήμερα ΕΚΤ, αύριο rebalancing FTSE / Russell, triple witching (δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές) και αξιολόγηση από τη Moody's.

Λαμβάνοντας τα πράγματα από την αρχή, σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων -για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση- προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντείνοντας τη νομισματική σύσφιξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη από το καλοκαίρι του 2022, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, κάτω από το «όριο» του 2%.

Πλέον, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ενώ τον Ιούλιο του 2022 βρισκόντουσαν στο -0,5%. Παράλληλα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 4,50% και 4,75% αντίστοιχα.

Πλέον, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν πως ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, η προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 αντανακλά κυρίως μια ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας. Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό (που δεν συμπεριλαμβάνει την ενέργεια και τα είδη διατροφή), η ΕΚΤ αναμένει πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,1% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,2% το 2025.

Μεταξύ όλων αυτών καλείται να βρει βηματισμό το Χρηματιστήριο, που αναζητεί πρωτίστως σταθερότητα (πιθανότα θα επέλθει από Δευτέρα) και μετέπειτα αντίδραση από τους αγοραστές.

Το Χρηματιστήριο, βρίσκεται σε φάση διόρθωσης και οι λόγοι είναι ότι πρώτον αρκετά funds στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις και να παίρνουν κέρδη και δεύτερον το triple witching. Έτσι, η μεταβλητότητα ενισχύεται κατακόρυφα, ενώ και η υπεραπόδοση της αγοράς οδηγεί ακόμη πιο εύκολα προς το δρόμο του ταμείου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής, «το ρολάρισμα των παραγώγων είναι όντως προβληματικό, με τους διαπραγματευτές να δίνουν τρελές τιμές και τους long να δυσκολεύονται να μετακυλήσουν τις θέσεις τους». Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως υπερισχύουν οι long παίκτες και υπάρχει ζήτηση για άνοιγμα νέων θέσεων.

Το σαθρό market making που γίνεται στην αγορά, δυσκολεύει αρκετά το ρολάρισμα καθώς το επιτόκιο αυτού είναι πολύ υψηλό και έτσι πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν θέσεις και ειδικά σε μεμονωμένες μετοχές. Οι κινήσεις των market makers προβληματίζουν εντόνως και φυσικά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει από την Παρασκευή προς Δευτέρα. Άρα αυτοί που αναζητούν λόγους πίσω από τη διόρθωση σε θεμελιώδη κτλ μάλλον κάνουν λάθος. Ο φόβος, η νευρικότητα και ο πανικός κυριαρχούν σε αυτές τις συνεδριάσεις και ειδικά όταν η αγορά είναι τόσο ρηχή, αυτές οι κινήσεις γίνονται πιο φανερές. Γιαυτό άλλωστε και το retail έβγαλε και χθες σημαντικές πωλήσεις αφήνοντας πανικόβλητο τις θέσεις του, όταν η Αμερική μάλιστα κρατάει σταθερή και κυνηγά υψηλότερα...!

Πολλά funds από το ΕΜ σπεύδουν να ρευστοποιήσουν μετά το IG από τη DBRS και κάποια άλλα να εντάξουν την εγχώρια αγορά στο ραντάρ τους και στο χαρτοφυλάκιο τους. Η σταδιακά μετάβαση της οικονομίας και μετέπειτα της αγοράς στο χάρτη του IG και εν συνεχεία των αναπτυγμένων αγορών φέρνει αναδιατάξεις θέσεων από διαχειριστές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και στις 1.213,64 μονάδες, βρίσκοντας ένα ισχυρό cluster στο οποίο ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι αγοραστές μαζεύοντας την προσφορά και φέρνοντας την αγορά ελαφρώς σε υψηλότερα επίπεδα. Ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,26% στις 1.228,39 μονάδες με τον τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,34% στις 2.984,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,75% στις 945,49 μονάδες.

Στις τράπεζες βγαίνει προωτίστως αντίδραση καθώς έχουν πιεστεί αρκετά από τον Αύγουστο μέχρι και σημερα, με την Alpha Bank στο 1,53% και τα 1,36 ευρώ, τη Eurobank στο 0,28% και τα 1,444 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,89% και τα 5,64 ευρώ. Πάνω από τα 2,80 προσπαθεί να σταθεροποιηθεί η Πειραιώς. Να σημειωθεί πως το Helikon δεν έχει προβεί σε ρευστοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα και το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το retail και funds των ΕΜ.

Ήπια ανοδικά η Μυτιληναίος, με τη ΔΕΗ να αντιδρά με άνοδο 1,31% και τη Lamda στο 1,4%. Κέρδη επίσης για ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υφίστανται κάποιες πιέσεις σε ΕΛΧΑ και Cenergy.

Πτωτικά συνεχίζουν με ουρά πωλήσεων η Aegean και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider