Δυναμική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγό τη Eurobank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγό τη Eurobank
Αντίδραση με τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο και ειδικά τη Eurobank.

Τελ. ενημέρωση 13:30

Πανικός και ξεπούλημα ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τους κορυφαίους δείκτες να σπάνε κρίσιμα στηρίγματα και τις «αρκούδες» μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι.

Κάτι ο Σεπτέμβριος που αποτελεί παραδοσιακά ένα δύσκολο μήνα για τις αγορές, κάτι οι νέες εκτιμήσεις της Fed για το ύψος των επιτοκίων, αλλά κυρίως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έσπηραν τον πανικό, ενεργοποιώντας κύμα πωλήσεων.

Το sell-off έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις χθες από τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο στις 201 χιλ. Αυτό ώθησε τον κινητό μέσο όρο 4 εβδομάδων στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο, προσφέροντας περαιτέρω ενδείξεις ότι αυτή η κίνηση δεν μοιάζει απλώς με μια πτώση. Αυτό το σκηνικό οδήγησε σε ένα έντονο ξεπούλημα στα ομόλογα, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι οι τυχόν μειώσεις επιτοκίων ήταν ακόμη αρκετά μακριά. Η απόδοση του του αμερικανικού δεκαετούς βρίσκεται σε υψηλό 2007 στο 4,494% και παραμένει εκεί, υποχωρώντας ελαφρώς από το όριο του 4,5%. Ταυτόχρονα, η πραγματική απόδοση του δεκαετούς έφτασε επίσης σε υψηλό από το 2009 στο 2,11%. Η χθεσινή άνοδος ήταν ακόμη ισχυρότερη στο μακροπρόθεσμο τέλος, με την απόδοση του 30ετούς να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδό από τον Απρίλιο, +12,8 μονάδες βάσης στο 4,57%.

Μάλιστα, ο 500άρης έσπασε για λίγο τη στήριξη των 4.330 και στις δημοπρασίες κατάφερε απλώς να ισορροπήσει εκεί. Το εβδομαδιαίο γράφημα δείχνει τη bearish διάσπαση από το τρίγωνό του αυτή την εβδομάδα με τη μεσοπρόθεσμη, εβδομαδιαία ορμή που δείχνει ένα πολύ μεγάλο εύρος ζώνης για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Ως προς το ΧΑ, η διάσπαση των 1.213 μονάδων έφερε νέο κύμα ρευστοποιήσεων με την αγορά να προσγειώνεται χαμηλότερα των 1.200 μονάδων. Παρ'όλα αυτά το ΧΑ βγάζει αντίδραση και αποφεύγει τη δοκιμασία κρίσιμων στηρίξεων όπως οι 1.174 και 1.137 μονάδες όπου και εκεί επικρατούν δύο ισχυρά cluster, η διάσπαση των οποίων μπορεί να έφερνε τις 1.014 και αργότερα μέχρι και τις 900 μονάδες.

Για τον FTSE25 πρώτη πολύ ισχυρή ζώνη στήριξης ενοπίζεται στην περιοχή των 2.772 - 2.743 μονάδες, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 858 και 777 - 788 μονάδες. Η ισχυρή διόρθωση στο ΧΑ δεν είναι και τυχαία μιας και τα funds στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να κλειδώνουν κέρδη με τον MSCI EM να διορθώνει από τις 1.057 στις αρχές Αυγούστου στις 956 μονάδες πλέον, επίπεδο που αν σπάσει θα οδηγήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Στα εταιρικά, «πλώρη» για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, αλλά και διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, βάζει ήδη από το δεύτερο μισό του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έτσι, μετά το ορόσημο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας έσπασε το φράγμα των 1.200 MW σε εγκατεστημένη ισχύ εν λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Ορόσημο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αποτέλεσε μόνο η ενίσχυση του portfolio πάνω από τα 1,2 GW, αλλά και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στη συστοιχία αιολικών πάρκων του Καφηρέα, ισχύος 330 MW. Ενός πάρκου που είναι εμβληματικό όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ανάλογο έργο που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.

Παράλληλα, την πρότασή της στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της, καταθέτει σήμερα η Eurobank, όπως είχε γράψει το insider.gr. Χθες συνεδρίασε το ΔΣ της Τράπεζας για να αποφασίσει το προσφερόμενο τίμημα και να καταρτίσει την επιστολή για το ΤΧΣ, ενώ την Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις για το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

Η Eurobank θα επαναγοράσει 52.080.673 μετοχές της (ποσοστό 1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ και, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα. Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank τον Ιούλιο είχε εγκρίνει εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ, για την επαναγορά των μετοχών.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύεται σήμερα 1,39% στις 1.216,90 μονάδες, με τον τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ. με τον FTSE 25 στο 1,92% και τις 2.973,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης πατά γκάζι με κέρδη 3,89% στις 951,63 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank πατά γκάζι με κέρδη 5,53% στα 1,5355 ευρώ με την Πειραιώς στο 4,15% και τα 2,76 ευρώ και την Alpha Bank στα 2,76 ευρώ. Κέρδη επίσης για την ΕΤΕ στα 5,50 ευρώ.

Παράλληλα ισχυρή άνοδος και αντίδραση από JUmbo στο 4,10% αλλά και από Τέρνα Ενεργειακή στο 2,99% και τα 15,50 ευρώ. Ανοδικά επίσης Aegean, Lamda, MOH και Μυτιληναίος. Κέρδη 1,22% για τον ΟΠΑΠ.

Συνεχίζουν να υποχωρούν Autohellas, Viohalco και Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στο ΤΧΣ σήμερα η πρόταση για την επαναγορά των μετοχών – Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Viohalco: Πώς πήγαν οι βασικοί τομείς του γκρουπ εν μέσω μειωμένης ζήτησης, ποιοι ξεχώρισαν – Τα επιχειρησιακά στοιχεία «κλειδί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider