Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δυναμική αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες
Μίνι ράλι και εκτόνωση για τις τράπεζες εν αναμονή της πρότασης της ΕΥΡΩΒ για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ.

Δυναμική επάνοδος των αγοραστών στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες, υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση, διακόπτοντας έτσι το τετραήμερο πτωτικό σερί.

Οι αγοραστές έδειξαν σήμερα να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία κινήσεων, με τους short να ετοιμάζονται να πιέσουν την αγορά σε ελαφρώς πιο υψηλά επίπεδα, πέριξ των 1.250 - 1.260 μονάδων μέχρι το τέλους του μήνα.

Τα IPO που έρχονται, και κυρίως αυτό της Optima τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τραβήξουν ρευστότητα, αλλά είναι σίγουρο πως οποιαδήποτε διόρθωση θα επιχειρηθεί πιθανώς τις αμέσως προσεχές ημέρες, ώστε και η νέα τράπεζα που θα περάσει το κατώφλι του ΧΑ να βρεθεί σε ένα πιο θετικό περιβάλλον.

Ώθηση στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να δώσει και η εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ (1,4%) από τη Eurobank στο οποίο θα δοθεί και ένα έξτρα premium, ανεβάζοντας έτσι όλες τις αξίες του κλάδου.

Να σημειωθεί πως διάσπαση των 1.213 μονάδων έφερε νέο κύμα ρευστοποιήσεων τις πρηγούμενες ημέρες με την αγορά να προσγειώνεται χαμηλότερα των 1.200 μονάδων. Παρ'όλα αυτά το ΧΑ έβγαλε σήμερα μια αντίδραση και απέφυγε προς ώρα τη δοκιμασία κρίσιμων στηρίξεων όπως οι 1.174 και 1.137 μονάδες όπου και εκεί επικρατούν δύο ισχυρά cluster, η διάσπαση των οποίων μπορεί να έφερνε τις 1.014 και αργότερα μέχρι και τις 900 μονάδες.

Για τον FTSE25 πρώτη πολύ ισχυρή ζώνη στήριξης ενοπίζεται στην περιοχή των 2.772 - 2.743 μονάδες, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 858 και 777 - 788 μονάδες.

Να σημειωθεί πως τη θετική της στάση για την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιβεβαίωσε εκ νέου η JP Morgan, αυξάνοντας τις τιμές στόχους καθώς τα επίπεδα αποτιμήσεων συνεχίζουν να δείχνουν ελκυστικά με δείκτη P/E στο 4,5x - 5,5x για το 2024 και δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,45x - 0,7x, κάτι που οδηγεί σε ένα discount της τάξεως του 30% - 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και 30% - 50% έναντι των τραπεζών της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για P/E και P/TBV, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ως ευκαιρία τοποθετήσεων και χτίσιμο θέσεων χαρακτηρίζει η Citi, την τελευταία διορθωτική κίνηση στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα αδικαιολόγητη και διατηρώντας έτσι τη θετική της στάση για τον κλάδο.

Από την άλλη, η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και ειδικά στη Wall Street η οποία βρίσκεται πάνω σε κρίσιμες στηρίξεις δεν εμπνέει εμπιστοσύνη με τα money market funds να περιμένουν στη γωνία για να εκμεταλλευτούν μια ισχυρή πτώση στις αγορές.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 1.217,75 μονάδες με τον τζίρο στα 83,03 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,91% στις 2.973,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πάτησε γκάζι με κέρδη 3,30% στις 946,29 μονάδες.

Στις τράπεζες, ανοδικό τίναγμα για Πειραιώς (4,75%) και Eurobank (4,47%) στα 2,776 ευρώ και στα 1,52 ευρώ αντίστοιχα, με την ΕΤΕ στο 2,38% και την ΑΛΦΑ στο 1,78%.

Ισχυρή άνοδο επίσης για τη ΜΟΗ στο 4,07% και τα 24,04 ευρώ. Η αντίδραση στη ΜΟΗ δεν είναι τυχαία καθώς στις ράγες μπαίνει η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα στο διυλιστήριο της Motor Oil, με την επίσημη έναρξη του ευρωπαϊκού πρότζεκτ «Ephyra». Για αυτό τον σκοπό, στο πλαίσιο του πρότζεκτ θα εγκατασταθεί μία μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 MW, η οποία θα εξασφαλίζει σε ετήσια βάση 4.500 τόνους ανανεώσιμου καυσίμου.

Αντίδραση επίσης σε ΟΤΕ (2,28%), Μυτιληναίος στο 2,3% και τα 36,50 ευρώ αλλά και για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo. Η ισχυρή μερισματική πολιτική στη Jumbo φέρνει πάντα κοντά ισχυρά χαρτοφυλάκια με τη μετοχή να κλείνει σήμερα στο 4,02% και τα 26,38 ευρώ.

Στο 1,99% η Τέρνα Ενεργειακή και στο 2,27% η ΕΧΑΕ. Ως προς την πρώτη, όπως σημειώνει το insider.gr, «πλώρη» για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, αλλά και διεύρυνση της παρουσίας της σε νέες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, βάζει ήδη από το δεύτερο μισό του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Έτσι, μετά το ορόσημο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας έσπασε το φράγμα των 1.200 MW σε εγκατεστημένη ισχύ εν λειτουργία έργων ανανεώσιμων πηγών, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Ορόσημο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δεν αποτέλεσε μόνο η ενίσχυση του portfolio πάνω από τα 1,2 GW, αλλά και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στη συστοιχία αιολικών πάρκων του Καφηρέα, ισχύος 330 MW. Ενός πάρκου που είναι εμβληματικό όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ανάλογο έργο που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε επενδυτική βαθμίδα η Εθνική και η Eurobank αλλά όχι η Ελλάδα - Τι απαντά η Moody's

gazzetta
gazzetta reader insider insider