Χρηματιστήριο: Παίρνουν κέρδη με το βλέμμα στο σκηνικό κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Παίρνουν κέρδη με το βλέμμα στο σκηνικό κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Κατοχύρωση κερδών υπό το φόβο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Τελ. ενημέρωση 15:20

Οι διεθνείς αγορές είναι αυτές που συνεχίζουν να δίνουν ρυθμό και τέμπο στο Χρηματιστήριο, καθώς τα θεμελιώδη έχουν πάει περίπατο προς ώρας, οι προοπτικές και η υπεραπόδοση της οικονομίας επίσης, όπως και η κρίσιμη αξιολόγηση της S&P την επόμενη Παρασκευή.

Η άκρως προβληματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η περαιτέρω κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας υπερκαλύπτουν όλα τα άλλα σαφώς, αυξάνοντας σημαντικά την μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να μη ξέρουν πως να κινηθούν με το Σαββατοκύριακο να είναι μπροστά!

Το ρολόι χτυπά αντίστροφα πλέον, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο δομικός ΔΤΚ ήταν σε υψηλό 5 μηνών στέλνοντας μια υπενθύμιση ότι ο δρόμος επιστροφής προς τον στόχο είναι απίθανο να είναι ομαλή. Με τη σειρά τους, οι επενδυτές έγιναν πιο σίγουροι ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος, και έτσι ακόμη και η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό της από την αναταραχή της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, με αύξηση +16 μονάδες βάσης στο 4,85%. Αυτή η προσαρμογή στα επιτόκια σήμαινε ότι οι μετοχές έχασαν επίσης έδαφος, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει το τετραήμερο ανοδικό σερί του με πτώση -0,62%.

Όσον αφορά τη Fed, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ έντονος σκεπτικισμός σχετικά με μια αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, η οποία εκτιμάται μόνο ως πιθανότητα 10%. Αλλά όταν πρόκειται για τον Δεκέμβριο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αύξησαν την πιθανότητα αύξησης στο 39% από τη συνάντηση αυτή, από 30% την προηγούμενη ημέρα.

Αυτές οι εξελίξεις ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν κύμα ρευστοποιήσεων κερδών από τους επενδυτές στα υψηλά που χτύπησε το Χρηματιστήριο διασπώντας τις 1.200 μονάδες, αλλά με την εικόνα στις ΗΠΑ πολλοί πανικοβλήθηκαν όπως συνήθως στο ΧΑ, πατώντας άμεσα το κουμπί του sell. Η αρκετά βίαιη ρευστοποίηση κερδών ήρθε και μετά από αρκετά ισχυρό διήμερο ράλι κάτι που ενέτεινε την ανάγκη κλειδώματος κερδών.

Ευρύτερα, κυριαρχεί ο εκνευρισμός στις αγορές μετοχών το τελευταίο διάστημα καθώς κάτι η έφλευκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάτι ο πληθωρισμός και οι τιμές πετρελαίου, δεν αφήνουν τις μετοχές να ρολάρουν και να «αναπνεύσουν».

Επιστρέφοντας στα εγχώρια ως «credit positive» για την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, χαρακτηρίζει η Moody's την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank, που αποτελεί πλέον την πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα.

Η πώληση των θέσεων του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο δύσκολη περίπτωση έναντι της συναλλαγής της Eurobank, εξαιτίας των σημαντικά υψηλότερων θέσεων που κατέχει το Ταμείο (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ πιο εύκολη κρίνεται η μεταβίβαση και πώληση των θέσεών του στην Alpha Bank (9%), σύμφωνα με τη Moody's.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πτώση 1,78% στις 1.161 μονάδες με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,89% στις 2.833,04 μονάδες.

Οι τράπεζες καταγράφουν πτώση 2,08% στις 907,52 μονάδες, με την ΕΤΕ να προσπαθεί να κρατήσει και να βγάζει κάποιες άμυνες υποχωρώντας κατά 0,33% στα 5,412 ευρώ, την Alpha Bank στο -2,51% και τα 1,243 ευρώ και την Πειραιώς στο -3,08%. Στα 1,427 ευρώ βρίσκεται η Eurobank με πτώση 2,59%.

Πτωτικά με κατοχύρωση κερδών συνεχίζουν Βιοχάλκο, Μυτιληναίος Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo με τις απώλειες στην τελευταία να ξεπερνούν το 3%, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφουν Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Προσπαθεί να κρατήσει κάπως η Ελλάκτωρ και ο ΟΠΑΠ με το γρήγορο χρήμα να παίρνει κέρδη και αποχωρεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ολικός ψηφιακός μετασχηματισμός με το βλέμμα στη γενιά Ζ – Τι φέρνει η τεχνολογία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,35 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Οι εκπτώσεις και τα επιδόματα

Πώς η ΤΕΡΝΑ «καπάρωσε» σύμβαση άνω των 82 εκατ. ευρώ κερδίζοντας «ΑΒΑΞ - ΑΚΤΩΡ – ΕΚΤΕΡ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider