Wall Street: Ανοδικό ξεκίνημα Νοεμβρίου με το βλέμμα στην Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικό ξεκίνημα Νοεμβρίου με το βλέμμα στην Fed
Ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Fed για την πολιτική που θα ακολουθήσει με τα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση 19:50

Ανοδικά κινείται η Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πολιτική που θα ακολουθήσει με τα επιτόκια, μετά τον καταστροφικό Οκτώβριο, τον τρίτο διαδοχικό «κόκκινο» μήνα για τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Federal Reserve είναι έτοιμη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών για δεύτερη συνεδρίαση, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης τον Δεκέμβριο με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει ανθεκτική. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας που θα γνωστοποιηθούν την Παρασκευή.

Επίσης, σχέδια να επιταχύνει τις δημοπρασίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το βαρύ φορτίο χρέους την ώρα που το κόστος χρηματοδότησης βαίνει αυξανόμενο. Η περιγραφή των σχεδίων αναχρηματοδότησης τραβά την προσοχή της Wall Street, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, κάτι που αντικατοπτρίζει την νευρικότητα των αγορών για τη δυνάμει ζημία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα υψηλά επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ταμπλό σήμερα, ο Dow Jones ενισχύεται 0,24% στις 33.132 μονάδες, ο S&P 500 ισχυροποιείται κατά 0,42% στις 4.211 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στις 12.936 μονάδες, με κέρδη 0,67%.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών «έπεσε» ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,3 μονάδες στις 46,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.

Σημειωτέον ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ βρίσκεται σε συρρίκνωση εδώ και 12 διαδοχικούς μήνες.

Παράλληλα, σε 9,6 εκατομμύρια αυξήθηκαν, τον Σεπτέμβριο, οι κενές θέσεις εργασίας, σε μια ένδειξη σημαντικής ζήτησης.

Πάντως, αν και ο αριθμός είναι υψηλός, είναι αρκετά μικρότερος από το ρεκόρ ων 12 εκατομμυρίων το 2022.

Εν τω μεταξύ, κατά 113.000 αυξήθηκαν οι καταστάσεις μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal που ανέμεναν αύξηση κατά 130.000.

Τα στοιχεία της ADP προσφέρουν ενδείξεις για την ισχύ της αγοράς εργασίας, ωστόσο καλύτερη εικόνα δίνει η επίσημη έκθεση απασχόληση της κυβέρνησης που ακολουθεί λίγες μέρες αργότερα. Σύμφωνα με αυτή αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων και οι προσλήψεις στο δημόσιο. Η ADP δεν περιλαμβάνει τον δημόσιο τομέα.

Επιχειρηματικά νέα

H Kraft Heinz ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street με τα αποτελέσματα γ' τριμήνου και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα μεγέθη στο σύνολο του έτους καθώς τα περιθώριά της επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές συσκευασμένου κρέατος και καρυκευμάτων. Η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη 72 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 63 σεντς. Για το σύνολο της χρήσης, η εταιρεία προβλέπει προσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 2,91-2,99 δολ. ανά μετοχή, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,83 - 2,91 δολ. ανά μετοχή. Οι καθαρές πωλήσεις τριμήνου αυξήθηκαν στα 6,57 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις για 6,72 δισ. δολάρια.

Η EDP Renewables κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 467 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το περιοδικό EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 1.437 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με βελτιωμένες επιδόσεις στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ενώ η συνεισφορά της Βόρειας Αμερικής ήταν μειωμένη.

Τέλος, πρόστιμο 332 εκατ. δολαρίων επέβαλε δικαστήριο της Καλιφόρνια στην Bayer, το οποίο καλείται να δώσει ως αποζημίωση στον Mike Dennis, ο οποίος στη μήνυσή του κατά της εταιρείας υποστήριξε πως το ζιζανιοκτόνο Roundup είναι η αιτία που νόσησε από καρκίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «χάρτης» των συνεπειών του σοκ των επιτοκίων πάνω στα αμερικανικά ομόλογα

Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα Οκτωβρίου - «Άντεξαν» οι κατασκευές

gazzetta
gazzetta reader insider insider