Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο - «Βαρίδι» οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο - «Βαρίδι» οι τράπεζες
Νέες ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο, με άτσαλα γυρίσματα.

Τελ. ενημέρωση 11:55

Με διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε και συνεχίζεται η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, με τις κινήσεις αυτές να έχουν ως επίκεντρο τις τράπεζες, ενώ και ο τζίρος χαμήλωσε.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η αναδιάταξη θέσεων και η κάποια απουσία αγοραστών που εμφανίστηκαν σε κάπως χαμηλότερα επίπεδα, τραβώντας μέρος της προσφοράς από βραχυπρόθεσμους παίκτες, ενώ σήμερα εντείνονται οι πιέσεις σε τράπεζες με αιχμή την Πειραιώς και την Alpha.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ανέφερε πως «η χώρα πλέον έχει την μεγαλύτερη μείωση του χρέους, μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της ενώ παράλληλα υπέρ αποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες της υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Το χρηματιστήριο ακολουθεί και μάλιστα με αργά και σταθερά βήματα με τα placements των τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους ενώ ανοίγει ο δρόμος για μία ακόμα μία πετυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά μιας και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μας λείπουν τα καλά νέα και αναβαθμίσεις. Σίγουρα οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προβληματίσουν αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει να φοβηθεί κάτι με τόσο θετικά δεδομένα».

Μόνο αρνητικό δεδομένο είναι η πτώση του τζίρου που περιμέναμε-νουμε να είναι αισθητά υψηλότερος σε καθημερινή βάση κάτι που δεν συνέβη στο ξεκίνημα του μήνα. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με την μικρή κίνηση των μετοχών μιας και η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη από 1-2% στους κλαδικούς χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Μία ανοδική έξαρση ή και μία διόρθωση που δύσκολα έρχεται θα αυξήσει σίγουρα τζίρο και ενδιαφέρον παρόλα αυτά στις αγορές, οι αργές κινήσεις είναι και πιο συμπαγείς και bull χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη, τεχνικά τώρα η τάση παραμένει κραταιά με την ζώνη του 1.300 σε πρώτη και του 1.350 σε δεύτερη να είναι τα κοντινά μας επίπεδα. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1.600 μονάδων. Το 1.255 επίπεδο έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην παρούσα.

Στα διεθνή, παρόλο που οι αγορές τιμολογούν πλήρως μια μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου σε μόλις 5 μήνες, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που δημιουργούνται εικασίες για τη μείωση επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, στο απόγειο της αναταραχής της SVB τον Μάρτιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούσαν πλήρως μια μείωση επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, η οποία ήταν μόλις 4 μήνες μακριά. «Επομένως, θα είναι εντυπωσιακό να δούμε τον βαθμό στον οποίο το dot plot της FOMC την επόμενη εβδομάδα επικυρώνει ή πιέζει την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς, η οποία τώρα αναζητά μειώσει 124 μ.β το 2024», αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Σήμερα ξεκινά μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις δεδομένων που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της προοπτικής για το 2024. Αυτό περιλαμβάνει τον δείκτη υπηρεσιών ISM, ενώ θα υπάρξει και η έκθεση JOLTS για τον Οκτώβριο, η οποία δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας αυξάνονται πραγματικά τους τελευταίους δύο μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας ήταν ακόμα αρκετά σφιχτή.

Στο ταμπλό, συνεχίζεται το κύμα ρευστοποιήσεων με τον ΓΔ να χάνει τις 1.270 μονάδες και να διολισθαίνει κατά 0,72% στις 1.265,88 μονάδες με το τζίρο να ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,89% στις 3.065,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 1,68% στις 1.039,18 μονάδες, αναζητώντας επιστροφή πάνω από τις 1.080 μονάδες.

Στις τράπεζες, βαριές απώλειες καταγράφει σήμερα η Πειραιώς στο -3,27% και τα 3,134 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,01% και τα 1,6085 ευρώ. Απώλειες 1,82% για τη Alpha Bank και 0,69% για την ΕΤΕ στα 6,018 ευρώ πλέον.

Ήπια άνοδο 0,08% για την ΕΕΕ στα 25,82 ευρώ, όπως και για τα ΕΛΠΕ στο 0,67%.

Ήπια ανοδικά Jumbo και ΟΠΑΠ με την Aegean στο 0,35% και τα 11,40 ευρώ. Από την άλλη, κινήσεις profit taking καταγράφονται σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΜΟΗ, όπως και σε ΔΕΗ στο -1,30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Η χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ με 85 εκατ., το Μετρό και οι κινήσεις – έκπληξη

Κλείνουν εκκρεμότητες και συμφωνίες για τη mega IPO του ΔΑΑ – Τα επόμενα βήματα και οι αλλαγές στη διοίκηση

Μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο «βλέπει» η Barclays στην Ευρωζώνη - «Κλειδί» για την ΕΚΤ ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider