Σε κλίμα εσωστρέφειας το Χρηματιστήριο - Αδυναμία αντίδρασης σε τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλίμα εσωστρέφειας το Χρηματιστήριο - Αδυναμία αντίδρασης σε τράπεζες
Απώλειες 4,45% τον Δεκέμβριο για τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο. Αναζητείται αντίδραση μετά το placement στα ΕΛΠΕ.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Στα όρια πέριξ των 1.270 μονάδων συνεχίζει να πορεύεται το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να προσγειώνονται αρκετά απότομα καθώς από τις αρχές του μήνα έχουν καταγράψει απώλειες 4,45% με 4/5 αρνητικά κλεισίματα.

Τα διαδοχικά placement σε ΕΤΕ - ΕΛΠΕ (Alpha Bank ήταν ένας ο αγοραστής) τράβηξαν σημαντική ρευστότητα από την αγορά, με τους επενδυτές να κλειδώνουν κέρδη από μετοχές που υπεραπέδωσαν σημαντικά για να συμμετέχουν σε αυτά. Ως προς τα ΕΛΠΕ, πέρα από τους ξένους θεσμικούς που παραμένουν overweight για τις ελληνικές τράπεζες, άρα δεν είχε νοήμα να τραβήξουν ρευστότητα από εκεί, αλλά ούτε και η ανάγκη, Έλληνες θεσμικοί, μικροεπενδυτές και τα αμοιβαία των τραπεζών ήταν αυτά που πίεσαν σε υπερβολικό βαθμό τις τραπεζικές μετοχές, φέρνοντας το δείκτη σε ένα κρίσιμο σημείο στήριξης ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.032 μονάδες, που αν διασπαστεί θα υπάρξει κίνηση προς τις 1.012 με 995 μονάδες.

Αν ο τραπεζικός δείκτης κινηθεί εκ νέου προς το επίπεδο των 1.064 μονάδων θα μπορέσει να δει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά τους στις 1.118 μονάδες.

Βέβαια κάποιες ζητήματα από το σαθρό market making και ο κερδοσκοπισμός που επικρατεί εκεί δε φαίνεται να προβληματίζουν τους ιθύνοντες, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μια άκρως ρηχή αγορά εύκολα χειραγωγούμενη από κάποια desks που κερδοσκοπούν κάνοντας scalping στα παράγωγα.

Ως προς το τελευταίο placement στα ΕΛΠΕ, υψηλή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το 11% (αναθεωρήθηκε από το αρχικό 10% που είχε οριστεί - 10% +2% ήταν ο σχεδιασμός αναλόγως της ζήτησης) του μετοχικού κεφαλαίου τους, το οποίο διέθεσαν το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτσης), μέσω accelerated book building.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διάθεση αφορά 33,6 εκατ. υφιστάμενες μετοχές, ήτοι περίπου 235 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες του insider.gr κάνουν λόγο για περιορισμένες εγγραφές κάτω των 7 ευρώ (ήτοι με ένα discount της τάξεως του 9,1%), καθώς το bulk των limit orders ήταν στα 7 και άνω, συνεπώς υφίσταται ο κίνδυνος για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνταν χαμηλότερα να μείνουν εκτός της συναλλαγής.

Αξίζει να επισημανθεί πως δεν υπήρχε συγκεκριμένο εύρος τιμής διάθεσης (ελεύθερη τιμή), ενώ στο επίπεδο των 7 ευρώ πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εγγραφές και το επίπεδο υπερκάλυψης ξεπέρασε τις τρεις φορές, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Ως συνέπεια, η τιμή διάθεσης «κλείδωσε» στα 7 ευρώ. Να σημειωθεί πως για τα ξένα χαρτοφυλάκια, η καταβολή του ποσού θα διενεργηθεί σε χρονικό ορίζοντα Τ+2 (12 Δεκεμβρίου), με βάση την κατανομή που θα λάβουν, ενώ για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προδεσμεύεται το ποσό (χαμηλό όριο 100 χιλ. ευρώ).

Ευρύτερα τα risk assets κινήθηκαν υψηλότερα και πιθανώς θα συνεχίσουν έτσι με τον S&P 500 (+0,80%) να ανακάμπτει μετά από τρια διαδοχικά αρνητικά κλεισίματα. Παρόλα αυτά, η εβδομάδα που ακολουθεί αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβική, με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να δημοσιεύεται σήμερα, και την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί ο ΔΤΚ των ΗΠΑ, καθώς και οι τελικές αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ. Οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν πως έρχονται μειώσεις στα επιτόκια.

Όσον αφορά τη σημερινή έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι οικονομολόγοι της DB προβλέπουν αύξηση +130.000 στα non farm payrolls, κάτι που με τη σειρά του θα αφήσει το ποσοστό ανεργίας αμετάβλητο στο 3,9%. Τα payrolls εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από την αρχή του έτους και τον περασμένο μήνα το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, οπότε υπήρξαν πολλά σημάδια ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να «χαλαρώνει».

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,10% στις 1.272,04 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 120 εκατ. ευρώ, λόγω των πακέτων και των συναλλαγών στα ΕΛΠΕ. O FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,02% στις 3.071,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί και σήμερα κατά 0,46% στις 1.030,43 μονάδες.

Στις τράπεζες αντίδραση ψάχνει καταρχήν και οι τέσσερις κινούνται πτωτικά με την Alpha Bank στο -1,43% και τα 1,4865 ευρώ, την Πειραιώς στο -0,58% και τα 3,098 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,10% και τα 5,994 ευρώ και τη Eurobank σταθερή στα 1,6045 ευρώ.

Βαριές απώλειες στα ΕΛΠΕ στο -4,94% και τα 7,32 ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,06%.

Την αγορά κρατά ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,3%, η Jumbo στο 1,04% και η ΜΟΗ στο 1,07% με την ΕΕΕ στο 0,27%.

Ήπια άνοδο για Βιοχάλκο και Cenergy, ενώ το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κατοχύρωση κερδών καταγράφεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μετά το rotation.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Helleniq Energy: Επενδυτική «ψήφος εμπιστοσύνης» με το placement – Συμμετοχή μεγάλων ξένων θεσμικών

Πλώρη για νέες εξαγορές το 2024 βάζει η Ideal Holdings – Πώς θα αξιοποιήσει τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου

gazzetta
gazzetta reader insider insider