ΤΕΡΝΑ, Jumbo και Titan κράτησαν το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ, Jumbo και Titan κράτησαν το Χρηματιστήριο
Βαρίδι για το Χρηματιστήριο οι μετοχές της Alpha Bank, της ΕΕΕ, της Mytilineos και του ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΑΝ.

Οι όποιες πρώτες σκέψεις ανοδικής αντίδρασης πήγαν περίπατο μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης με την αγορά να προσπαθεί να συνέλθει από το χθεσινό «χαστούκι» των πωλητών.

Η συνεδρίαση ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα με τους όποιους βραχυπρόθεσμους να συνεχίζουν να βγάζουν πωλήσεις σε πολλές μετοχές και τους long να βρίσκονται σε αναμονή, τραβώντας κάποιο μέρος της προσφοράς την τελευταία ώρα.

Το ΧΑ παρότι διόρθωσε σημαντικά χθες δεν ακολούθησε το τέμπο των ευρωπαϊκών αγορών που κινούνται υψηλότερα έχοντας μάλιστα υποχωρήσει λιγότερο χθες.

Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν και σήμερα στις μετοχές της Alpha Bank με την Πειραιώς να προσπαθεί να μαζέψει κάπως, ενώ και η αποκοπή μερίσματος της ΕΕΕ δε βοήθησε στο κλίμα, με τη Mytilineos να υποχωρεί και σήμερα, προχωρώντας σε πολλά swings χωρίς να δίνει αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο γράφημα.

Παρότι ο ΓΔ προσπάθησε προς το τέλος να περάσει σε θετικό έδαφος αυτό δεν πραγματοποιήθηκε καθώς επανήλθαν οι πιέσεις λιγο πριν τις δημοπρασίες σε όλο το ταμπλό και εντάθηκαν στα παραπάνω χαρτιά αλλά και σε Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Η αγορά φόβισε χθες κυρίως της μεσαίας κλίμακας επενδυτές επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο τις «γνωστές άγνωστες Κασσάνδρες» που βλέπουν καταστροφές παντού και πάντα. Το insider έχει διατυπώσει πολλάκις τη θέση πως οι μεγάλες διεθνείς αγορές και συνάμα και το ΧΑ δίνουν ευκαιρίες με σύντομες και απότομες διορθώσεις είτε ενδοσυνεδριακά είτε για λίγες ημέρες και συνεχίζουν στο μεγάλο bull market που χτίζουν. Ο «θόρυβος» και οι μικροδιορθώσεις είναι απαραίτητες για να πάρουν και άλλοι παίκτες θέση στο ράλι.

Το ΧΑ έχει διορθώσει σε λίγες ημέρες κατά 4,35% σχεδόν από τα πρόσφατα υψηλά του, με πολλές μετοχές να απέχουν πολύ περισσότερο από τα υψηλά τους (βλ. ΔΕΗ -11,84% από το τελευταίο υψηλό), έχοντας ενισχυθεί κατά ένα ποσοστό άνω του 11% από τις αρχές του έτους.

Τεχνικά, η αγορά εφόσον έσπασε το 1.467 ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα φέρει κύμα ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμους, ενώ τα όσα αναφέρονται για εγκλωβισμούς μάλλον είναι αστεία όταν η αγορά καλπάζει σε τρίμηνη, εξάμηνη, ετήσια βάση. Εγκλωβισμοί βγαίνουν από τους επενδυτές που βλέπουν τις αγορές και το ΧΑ ως τζόγο και απλά τοποθετούνται για να βγάλουν άμεσα ένα μεγάλο κέρδος. Αυτό το χρήμα θέλει να αποτινάξει το ΧΑ.

Πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 3.485 με 3.440 μονάδων για τον FTSE, εάν και εφόσον η διόρθωση συνεχιστεί. Αν χαθεί και το παραπάνω επίπεδο τότε θα υπάρξει προσγείωση προς τις 3.378 μονάδες περίπου.

Από την άλλη, ο ρυθμός των ντιλς και των επιχειρηματικών εξελίξεων επίσης διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο Σ. Κόκκαλης για ακόμη μία φορά «τάραξε τα νερά» της επιχειρηματικής ζωής του τόπου με το deal για την απόκτηση της Ευρώπης Ασφαλιστικής, του κ. Ν. Μακρόπουλου, που προφανώς, όπως και χτες αποκάλυψε το insider.gr, έχει «ουρά» και πολλά στάδια – βήματα. Πρόκειται για μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα για τον όμιλο Intracom και τη δραστηριότητα αυτού στον τομέα των ακινήτων, απομακρύνοντας πλέον το πλάνο για σύσταση ΑΕΕΑΠ, που σημαίνει την είσοδο του γκρουπ στον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, με τη συνδρομή ισχυρών εφοπλιστικών και όχι μόνο κεφαλαίων. Η μετοχή στο διορθωτικό μοτίβο δεν έμεινε ανεπηρέαστη καθώς διολίσθησε κατά 4,43% με τους επενδυτές να κρίνουν ως ακριβή την επιχειρηματική κίνηση απόκτησης της Ευρώπης Ασφαλιστικής.

Να σημειωθεί πως τα δυνατά αποτελέσματα της ΤΕΝΕΡΓ, της Cenergy και η ικανοποιητική βάση του ΟΠΑΠ λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη νέα πτώση της αγοράς.

Να σημειωθεί πως αύριο είναι το rebalancing σε MSCI με αλλαγές σε σταθμίσεις και εισροές που θα αφορούν κυρίως τη μετοχή της Mytilineos, αλλά και η κρίσιμη ετυμηγορία της Fitch.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «Το ΧΑ «θέλει να ξεχάσει» το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου το συντομότερο δυνατό, με τους πωλητές να επιβεβαιώνουν τον άγραφο χρηματιστηριακό κανόνα «sell in May»

Σε αυτά τα πλαίσια, οι επενδεδυμένοι longs ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σύντομα ο καταλύτης που θα ξαναοδηγήσει την Αγορά προς τα υψηλά 13 ετών, με τις 1.500 μονάδες του ΓΔ, πάντως, να αποτελούν «σκληρό καρύδι» υπό τη μορφή της διαγραμματικής και ψυχολογικής αντίστασης.

Παρ’ όλα αυτά η συνολική μηνιαία μεταβολή του ΓΔ είναι οριακή και άρα δεν ήρθε «το τέλος του κόσμου» για το ΧΑ, όπως κάποιοι θέλουν ίσως να πιστέψουν. Η χρηματιστηριακή ζωή συνεχίζεται, ενώ αύριο Παρασκευή ακολουθεί η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση (rebalancing) της ομάδας δεικτών MSCI, με το «ελληνικό ενδιαφέρον» να αφορά στις ανακοινώσεις για τους συντελεστές στάθμισης και την πιθανή είσοδο νέων επιμέρους μετοχών σε αυτούς. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την έκθεση/ετυμηγορία της Fitch, ενός από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία του ελληνικού αξιόχρεου και της εθνικής οικονομίας.

Διεθνώς (και επειδή η στήλη μας αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στις Αγορές Ομολόγων) οι αποδόσεις (yields) έχουν πάρει εδώ και δύο εβδομάδες την ανιούσα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να έχει ανέβει σε υψηλό 6 μηνών, παρά την ευρέως αναμενόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη.

Για τη συνέχεια επισημαίνουμε την όχι και τόσο καλή «παράδοση» των Χρηματιστηρίων κατά τους θερινούς μήνες, όμως «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε». Σε κάθε περίπτωση, η τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών μας καλεί σε εγρήγορση, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα μεγάλα διεθνή ΧΑ (υψηλή ρευστότητα, χαμηλοί δείκτες μεταβλητότητας, στόρι «τεχνητής νοημοσύνης» κλπ) εμπεριέχει υψηλά ρίσκα», όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατέγραψε νέα πτώση 0,16% στις 1.439,91 μονάδες, με το τζίρο να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,24% στις 3.482,70 μονάδες και ο τραπεζικός υποχώρησε και σήμερα κατά 0,28% στις 1.257,93 μονάδες, υπό το βάρος της Alpha Bank.

Στις τράπεζες, νέο ξεπούλησαμ καταγράφηκε σε Alpha Bank με τις πωλήσεις να φέρνουν τη μετοχή στο -2,42% και τα 1,575 ευρώ. Ο τζίρο ξεπέρασε μάλιστα τα 15 εκατ. ευρω.

Μάζεψε τις απώλειες στο -0,25% η Πειραιώς στα 3,63 ευρώ και τζίρο άνω 21 εκατ. ευρώ, με τη Εurobank να αντιδρά ανοδικά στο 0,74% και τα 2,035 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,05% και τα 8,12 ευρώ.

Γκάζι πάτησε η Jumbo με κέρδη 1,73% στα 27 ευρώ, με την Τιτάν στο 1,31% και τα 30,95 ευρώ.

Από τις βαριές απώλειες με άνοδο 2,66% έκλεισε η ΒΙΟ στα 6,18 ευρω. Ισχυρή άνοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,58% και Τέρνα Ενεργεαική στο 1,05%, με την Aegean επίσης να ενισχύεται σημαντικά κατά 1,12% και αυτή με υψηλή μεταβλητότητα.

Δυνατές Optima (1,38%) και Cenergy (2,24%).

Από την άλλη, δε πείθουν ΟΤΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ που έκλεισαν ξανά στο κόκκινο, προβληματίζοντας έντοντα το τελευταίο διάστημα.

Απώλειες για ΔΑΑ ενώ κατά 2,75% υποχώρησε η ΕΕΕ στα 31,12 ευρώ λόγω της αποκοπής μερίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΑΠ: Πιάνει και βλέπει υπέρβαση των φετινών στόχων - Οι επόμενοι σταθμοί

Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

UBS: Οι τρεις πυλώνες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ - Έρχονται τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider