Στρεβλή η εικόνα του ΧΑ - Άνοδος μόνο με ΕΕΕ - Αναζητά νέους πρωταγωνιστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στρεβλή η εικόνα του ΧΑ - Άνοδος μόνο με ΕΕΕ - Αναζητά νέους πρωταγωνιστές
Νέους πρωταγωνιστές αναζητά το Χρηματιστήριο. Φρένο στη διόρθωση θέλει να βάλει η αγορά.

Τελ. ενημέρωση 10:45

Κόντρα στο ρεύμα συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο, έχοντας διορθώσει κατά σχεδόν 5,5% από τα υψηλά Μάιου, με πολλούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ), να διορθώσει και να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους.

Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι και να τραβήξει την αγορά -πλην των τραπεζών-και η αγορά αναζητεί το επόμενο γκρουπ μετοχών που θα τραβήξουν το «κάρο» πλην τραπεζών, της Cenergy, της Optima και άλλων, που ουσιαστικά ρόλαραν και έστειλαν τον ΓΔ παρέα με την ΕΕΕ στις 1.500. Τα παραπάνω blue chips θα πρέπει να δώσουν σήμα επανεκκίνησης της ανόδου και να ηγηθούν μάλιστα αν η αγορά θέλει να διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα.

Ουσιαστικά οι επενδυτές αναζητούν τους δυνητικά νέους πρωταγωνιστές, καθώς μόνο με τράπεζες, ΕΕΕ, Τιτάν και Cenergy δε μπορεί να έχει αξιώσεις για καλύτερες ημέρες.

Τεχνικά η αγορά αφού διέσπασε και το επίπεδο των 1.437 μονάδων αναζητά στήριξη πέριξ των 1.420 με 1.416 μονάδες (κράτησαν προς ώρας το επίπεδο Fibonacci στο 1.424). Το ξεφόρτωμα διάφορων μετοχικών καλαθιών και χαρτοφυλακίων ήταν διαρκές και αυτό είναι το κύριο σημείο προβηματισμού, τη στιγμή που αγοραστές δεν ενεργοποιήθηκαν όπως έγινε σε άλλες μεγάλες αγορές.

Η Wall Street δείχνει να επιστρέφει προς τις 5.300+ μονάδες με στόχο τις 5.500 και πιθανώς η αγορά να πάρει ρεύμα από εκεί, αναμένοντας την ΕΚΤ αύριο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα ντιλς που θα ξεκλειδώσουν ρευστότητα.

Στα επιχειρηματικά τα βλέμματα στράφηκαν στη ΓΣ της Mytilineos. Συγκεκριμένα, σε Metlen μετονομάζεται η Mytilineos, με την πρόταση του Δ.Σ. να εγκρίνεται από τους μετόχους στην ετήσια Τακτική Συνέλευση, σε ένα ιστορικό «σταθμό» για την εταιρεία. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, η μετονομασία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης της επιχείρησης, η οποία έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από την άλλη, περίπου 5 – 6 εβδομάδες, μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου, θα κρατήσει ανοιχτή η Eurobank τη δημόσια προσφορά της προς τους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σημαντικά άνω του 55,3%.

Χθες η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουνίου έλαβε τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 55,3%, αποκτώντας 228.253.661 μετοχές επί συνόλου 412.805.230 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 εκάστη, της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, η Eurobank κατείχε 29,20% της Ελληνικής Τράπεζας και απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ περίπου, δηλ. τιμήματος 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή αυτή η Eurobank απευθύνει τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά των μετοχών των υπολοίπων μετόχων.

Στο ταμπλό, η άνοδος κατά σχεδόν 2% της ΕΕΕ κρατά την αγορά όρθια με ήπιες με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Ο ΓΔ ενισχύεται κατά 0,61% λόγω ΕΕΕ, στις 1.433,65 μονάδες, με τον FTSE 25 στος 0,87% και τον τραπεζικό στο 0,73% και στις 1.244,53 μονάδες.

Νέα άνοδο 2,35% για την ΕΕΕ με ισχνό τζίρο, με τη ΔΕΗ στο 1%, τον ΟΠΑΠ στο 1,17% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επίσης στο 1,09%.

Κέρδη 1,63% για την Ελλάκτωρ στα 2,49 ευρώ. Νέα αδυναμία κίνησης για Μυτιληναίο που δείχνει εδώ και μέρες να ταβανιάζει. Υστέρηση κίνηση για ΟΤΕ και ΔΑΑ, με την Τιτάν να υποχωρεί ελαφρώς λόγω κατοχύρωσης κερδών. Ανοδικά ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Κέρδη για ΒΙΟ, Cenergy, Optima και Σαράντης.

Ήπιες μεταβολές σε τράπεζες με την Alpha Bank να υπεραποδίδει ελαφρώς στο 0,94% και την ΕΥΡΩΒ στο 0,74%. Κέρδη πέριξ του 0,5% για ΕΤΕ - ΠΕΙΡ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ανοιχτή μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου η δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής – Τα «αγκάθια» στη διαδικασία

Metlen: Αλλάζει σελίδα η Mytilineos – 4+1 κινήσεις για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider