Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για υπέρβαση των 1.400 μονάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για υπέρβαση των 1.400 μονάδων
Πειστική κίνηση δεν έχει βγάλει το ΧΑ μέχρι στιγμής, μετά τη «Μαύρη Δευτέρα». Κρίσιμη εβδομάδα με το βλέμμα στις ανακοινώσεις των ΗΠΑ.

Τελ. ενημέρωση 11:25

Να προσπαθήσει να καλύψει μέρος των μεγάλων απωλειών της περασμένης εβδομάδας θα επιδιώξει το ΧΑ, αν και πρόκειται για «κουτσή» εβδομάδα καθώς οι περισσότεροι επενδυτές απουσιάζουν, ενώ και την Πέμπτη δε θα υπάρχει συνεδρίαση.

Η τρέχουσα εβδομάδα βέβαια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, υπάρχουν οι ανακοινωσεις για τον πληθωρισμό.

Οι αγορές όπως είναι φυσικό να εστιάσουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση του ΔΤΚ (CPI) του Ιουλίου την Τετάρτη να έπονται των στοιχείων PPI την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ να αυξηθούν κατά +0,20% τον μήνα, κάτι που θα άφηνε τον ετήσιο πληθωρισμό σταθερό στο 3%, με τον δομικό να υποχωρεί κατά ένα δέκατο στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, αυτό θα ήταν μια επιτάχυνση από το +0,1% των ανακοινώσεων του Ιούνιο. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του PPI, θα δοθεί έμφαση στο εάν η επιβράδυνση του Ιουνίου στον πληθωρισμό ενοικίων θα διατηρηθεί. Για τον PPI την Τρίτη, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι τα κέρδη του ΔΤΚ παραμένουν στο +0,2% σε μηνιαία βάση, αν και τα στοιχεία ΔΤΚ που τροφοδοτούν το προτιμώμενο δομικό μέτρο PCE της Fed ενδέχεται να τον αφήσουν να βρίσκεται μπροστά από τον δομικό ΔΤΚ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα είναι σημαντικά για το εάν η Fed λάβει περισσότερη εμπιστοσύνη για να σηματοδοτήσει μια πιο ξεκάθαρη μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Το Σαββατοκύριακο η κυβερνήτης της Fed, Bowman, σχολίασε ότι «θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου να εξετάσω προσαρμογές στην τρέχουσα στάση της πολιτικής», καθώς «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι δυσάρεστα πάνω από τον στόχο του 2% της επιτροπής». Έτσι, μια από τις πιο hawkish φωνές της FOMC δεν έχει ακόμη πειστεί για την αμεσότητα των μειώσεων των επιτοκίων.

Περνώντας στο ΧΑ, η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν έπεισε και ειδικά με τα χαμηλά επίπεδα τζίρου δεν πρόκεται να υπάρξει κάποια μεγάλη κίνηση. Προς ώρας συντηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 μονάδων. Αν και ως επί το πλείστον οι μεγάλες διεθνείς αγορές κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς της «Μαύρης Δευτέρα» το ΧΑ απέχει πολύ ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, καθώς επενδυτές δεν εμφανίζονται, νέο χρήμα δε μπαίνει αυτή τη περίοδο και τα trading programs απλά ανεβοκατεβάζουν μετοχές σε ένα στενό εύρος.

Τι κι αν η Wall Street έσβησε ως επί το πλειστον τις περισσότερες απώλειες. Το ΧΑ δε καταλαβαίνει από αυτά έχοντας αυτονομηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τα bot να δείχνουν ότι υπάρχουν πραγματικοί επενδυτές στην αγορά, κάτι που δεν υφίστανται. Μάλιστα χρήμα όχι απλά δε μπαίνει στο ΧΑ αλλά βγαίνει κιόλας και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει εντόνως τη διοίκηση του ΧΑ.

Παράλληλα, η MSCI θα ανακοινώσει σήμερα την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, με τις αλλαγές να λαμβάνουν χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. Ως επί το πλείστον στις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις είναι μειωμένες οι πιθανότητες για αλλαγές, αλλά στην προκειμένη η Titan έχει πιθανότητες επανένταξης στο δείκτη MSCI Greece Standard.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,63% στις 1.391,96 μονάδες, με τον τζίρο σε ρηχά επίπεδα λόγω ημερών. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,63% και τραπεζικός 0,57% στις 1.219,18 μονάδες.

Στις τράπεζες, κέρδη 0,72% καταγράφει η Πειραιώς, με την ΕΤΕ στο 0,6% και την Eurobank στο 0,55%. Οριακά σταθερή παραμένει η Alpha στα 1,541 ευρώ.

Όπως φαίνεται φρενάρουν οι πωλητές ενώ υπάρχουν εντολές αγορών. Συνεπώς το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από την επόμενη εβομάδα και από το αν καταφέρουν οι long να ανακτήσουν πληρως τον έλεγχο.

Κέρδη 2,58% καταγράφει η Jumbo μετά το sell off που έχει προηγηθεί, ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν ΕΕΕ, ΜΟΗ και Τιτάν.

Ανοδικά ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σταθερή όπως και την ΤΕΝΕΡΓ. Κέρδη 0,85% για την Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιά στην Αττική: Σκληρή μάχη σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό

Ρεύμα: Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Το διπλό όφελος της πράσινης μετάβασης

Τουρισμός: Θετικό πρόσημο για την ελληνική ξενοδοχία - Η πορεία των resorts και των city hotels

gazzetta
gazzetta reader insider insider