Δεν έπεισε ξανά το ΧΑ - Άνοδος άνευ κόστους και για λίγους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν έπεισε ξανά το ΧΑ - Άνοδος άνευ κόστους και για λίγους
Το ΧΑ δεν έπεισε ούτε σήμερα ότι μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

Stock picking με λίγες μετοχές του 25άρη (Eurobank, ΕΤΕ, Τιτάν, Aegean) να οδηγούν την αγορά σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Το ΧΑ δεν έπεισε ούτε σήμερα ότι μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανοδική κίνηση.

Η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή και το μάζεμα χαρτιού συνεχίζεται στα τρέχονται επίπεδα, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές, βλέποντας το ράλι των διεθνών αγορών. Το ΧΑ έτσι κινείται ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες. Όταν και αν αποφασίσουν οι ξένοι να ρίξουν κεφάλαια τότε θα ξεμπλοκάρει και μόνο. Το φρέσκο χρήμα είναι αυτό που διαμορφώνει υψηλότερες αποτιμήσεις. Ούτε οι διορθώσεις ούτε οι τεχνικές ανοδικές εξάρσεις.

Χρήμα δε μπαίνει στην αγορά εδώ και μέρες ενώ στη σημερινή συνεδρίαση, κεφάλαια φαίνεται να πέρασαν επιλεκτικά σε ορισμένους τίτλους και κυρίως στη Eurobank που ανέβηκε με υψηλό τζίρο, δείγμα πως ξένοι αρχίζουν να χτίζουν θέσεις. Θετική δυναμική από Τιτάν και Cenergy που χτύπησαν νέα υψηλά, ενώ από την άλλη κατήφια και σε Πειραιώς κυρίως και Alpha αδυνατούν να ρολάρουν. Η Πειραιώς μάλιστα αφότου πλησίασε τα 4 ευρώ τις προηγούμενες διόρθωσε ξανά απότομα φτάνοντας μέχρι και τα 3,83 ευρώ προτού επιστρέψει προς τα 3,856 ευρώ (τρίημερο αρνητικό σερί, κόντρα στις υπόλοιπες), δίχως να πείθει. Ούτε η κίνηση της Eurobank ήταν ικανή να πυροδοτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο για την ίδια όσο και για την Alpha.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι επενδυτές κυρίως από το retail οδηγούνται σε έξοδο από το ΧΑ και σε αναζήτησε νέων μετοχικών επιλογών σε ξένες αγορές, βλέποντας τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία της αγοράς να προσεγγίσει έστω τα πρόσφατα πολυετή υψηλά στις 1.505, όταν η Wall Street βρίσκεται σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά της.

Τα θετικά σχόλια των ξένων για την αγορά δε μεταφράζονται σε εισροές. Συγκεκριμένα, ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές, εντοπίζει μια αυξανόμενη ζήτηση για έκθεση σε αναδυόμενες και frontier αγορές, με τους διαχειριστές και αυτούς που διαμορφώνουν στρατηγικές σε επίπεδο κατανομών να ζητούν διαρκώς τις κορυφαίες προτιμήσεις του οίκου για συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους.

Εντός αυτών που προτείνει στο σημείωμά του ο Dorson, έχοντας μια «bullish» οπτική, είναι και οι ελληνικές μετοχές, μέσω του Global X MSCI Greece ETF, GREK. Ο ίδιος αιτιολογεί τη θέση του επισημαίνοντας πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το απόλυτο «value play», με μια φιλική προς την αγορά και το επιχειρείν, κυβέρνηση και μια γεωπολιτική απόσταση από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Global X ξεχωρίζει ως κορυφαία θεματική τις ελληνικές τράπεζες όπου διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,7x περίπου και έχουν καταγράψει μια αξιοσημείωτη ανόδο από σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδοφορίας σε άνω του 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROEs) τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 1.432,53 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,6% και ο τραπεζικός έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 1.277,83 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 3,74% εκτοξεύθηκε η Eurobank στα 2,08 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ. Ράλι 1,58% για την ΕΤΕ στα 8,082 ευρώ. Ήπια άνοδο 0,22% για την Alpha Bank στα 1,5865 ευρώ. Κατήφορος για την Πειραιώς που συμπλήρωσε τριήμερο αρνητικό σερί με νέες απώλειες 0,41% στα 3,856 ευρώ. Η μετοχή έφτασε μέχρι τα 3,923 ευρώ όπου βγήκε νέο κύμα πωλήσεων.

Νέα υψηλά για την Τιτάν στο 1,37% και τα 33,30 ευρώ, με τη Cenergy επίσης σε νέα υψηλά στα 10,06 ευρώ.

Ράλι 2,69% για την Aegean στα 11,06 ευρώ, ενώ κατά 1,91% ενισχύθηκε σήμερα το ΔΑΑ στα 7,778 ευρώ.

Θετικό βηματισμός για ΔΕΗ, Metlen, ΕΕΕ. Κέρδη και για την ΕΛΧΑ στο 1,79% και τα 1,82 ευρώ.

Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΒΙΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα ανεργίας: Ριζικές αλλαγές στο ύψος και στον τρόπο καταβολής του - Πότε μειώνεται και για ποιους χάνεται

Global X: Το απόλυτο «value play» οι ελληνικές μετοχές - Ξεχωρίζει τις τράπεζες

Ρεύμα: Ποια κίτρινα τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider