Πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Βγαίνει προσφορά σε τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Βγαίνει προσφορά σε τράπεζες
Επιλεκτικό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών προς ώρας σε εισηγμένες που δίνουν ειδήσεις και βρίσκονται στο επίκεντρο. Διστακτικές κινήσεις από επενδυτές.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Τη στιγμή που οι μεγέλς διεθνείς αγορές φλερτάρουν με τα ιστορικά υψηλά τους, το ΧΑ παραμένει σε ένα πολύ στενό εύρος εδώ και πολλούς μήνες, όπως εύστοχα παρατηρεί και σχολιάζει ο Π. Στεριώτης.

Η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς η μέθοδος του prop trading κοντράρει το trading μικροεπενδυτών και το μάζεμα χαρτιού συνεχίζεται στα τρέχοντα επίπεδα, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές, όταν βλέπουν το ράλι των διεθνών αγορών. Όποτε και αν αποφασίσουν οι ξένοι να ρίξουν κεφάλαια τότε θα ξεμπλοκάρει το ΧΑ. Το φρέσκο χρήμα είναι αυτό που διαμορφώνει υψηλότερες αποτιμήσεις. Ούτε οι διορθώσεις ούτε οι τεχνικές ανοδικές εξάρσεις.

Τα θετικά σχόλια των ξένων για την αγορά δε μεταφράζονται σε προς ώρας σε σημαντικά εισροές. Και αυτό διότι τα μεγάλα ξένα «σπίτια» δε θα ρίξουν χρήμα σε μια αγορά που αδυνατεί να δώσει κίνηση ή αν δώσει θα είναι μία ή δύο φορές το χρόνο. Συνεπώς, πέρα από το ότι το ΧΑ είναι ρηχό και δεν έχει μπει στο ραντάρ μεγάλων ξένων επενδυτών, ακόμη και άλλα ξένα κεφάλαια που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές δε το προτιμούν όπως φαίνεται, αναζητώντας πιο γρήγορες και υψηλές αποδόσεις σε άλλες αγορές.

Ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές, εντοπίζει μια αυξανόμενη ζήτηση για έκθεση σε αναδυόμενες και frontier αγορές, με τους διαχειριστές και αυτούς που διαμορφώνουν στρατηγικές σε επίπεδο κατανομών να ζητούν διαρκώς τις κορυφαίες προτιμήσεις του οίκου για συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους.

Εντός αυτών που προτείνει στο σημείωμά του ο Dorson, έχοντας μια «bullish» οπτική, είναι και οι ελληνικές μετοχές, μέσω του Global X MSCI Greece ETF, GREK. Ο ίδιος αιτιολογεί τη θέση του επισημαίνοντας πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το απόλυτο «value play», με μια φιλική προς την αγορά και το επιχειρείν, κυβέρνηση και μια γεωπολιτική απόσταση από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Global X ξεχωρίζει ως κορυφαία θεματική τις ελληνικές τράπεζες όπου διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,7x περίπου και έχουν καταγράψει μια αξιοσημείωτη ανόδο από σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδοφορίας σε άνω του 10% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROEs) τα τελευταία τρία χρόνια.

Στ ααξιοσημείωτα η αναβάθμιση της Τιτάν από την Standard & Poor's σε «BB+» από «BB», με σταθερό outlook, στη βάση των ισχυρών λειτουργικών αποδόσεων του ομίλου. Θετική εξέλιξη που ισχυροποιεί το στόρι του ομίλου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.

Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.

Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.

Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που... περιμένει στις 1.505.

Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;»

«Προσεχώς η αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς» καταλήγει στο σχόλιό του ο Π. Στεριώτης.

Τα βλέμματα των επενδυτών παγκοσμίως στρέφονται τόσο στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη (δείκτες PMI) όσο και στα όσα θα δηλώσουν στο Jackson Hole οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Πάουελ της Fed (Παρασκευή). Πολύ θετική η εικόνα των δεικτών PMI σε Γαλλία. Αντίθετη πορεία για τη Γερμανία που συνεχίζει να διολισθαίνει και να παραμένει σε ένα σκηνικό μηδενικής ανάπτυξης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ συνεχίζει σε ένα πλαίσιο συσσώρευσης, με τον ΓΔ να κινείται πέριξ των 1.432 μονάδων, με επιλεκτικό ενδιαφέρον και προσφορά σε τράπεζες. Ο FTSE 25 παραμένει σταθερός στις 3.487,81 μονάδες, ενώ ο ΔΤΡ υποχωρεί κατά 0,24% στις 1.274,77 μονάδες, υπό το βάρος της Πειραιώς που υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με υψηλό τζίρο και συνεχή προσφορά να βγαίνει στη μετοχή που υποχωρεί στα 3,826 ευρώ. Απώλειες 0,63% για την ΕΥΡΩΒ και 0,17% για την ΕΤΕ. Πτώση 0,22% για την Alpha.

Ισχυρή άνοδος για τον Ελλάκτωρ στο 2,22% αλλά και για την ΒΙΟ στο 1,22%. Ελαφρώς υψηλότερα η Τιτάν τα 33,55 ευρώ. Κέρδη για Metlen, MOH, και ΕΛΠΕ. Οριακές απώλειες για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider