Διχασμένη και η Γαλλία μετά το Brexit

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διχασμένη και η Γαλλία μετά το Brexit

«Νίκη», «μάθημα», «σοκ» είναι κάποιες από τις λέξεις που κυριαρχούν στη Γαλλία για το Brexit. Οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι ίδιες οι παρατάξεις είναι διχασμένες σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, τη χρησιμότητα της ύπαρξής της και το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος και στη Γαλλία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η δεύτερη οικονομία της ΕΕ μετά τη Γερμανία, «γύρισε την πλάτη» στην ΕΕ και «έριξε λάδι στη φωτιά» στη γαλλική πολιτική σκηνή. Και δεν είναι αβάσιμοι αυτοί οι φόβοι. Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία στις βασικές «ύποπτες» μαζί με την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φιλανδία ενώ τα γαλλικά Μέσα κάνουν λόγο για «Frexit».

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (Front National, FN) συντάχθηκε με το αποτέλεσμα τους δημοψηφίσματος με την πρόεδρο του κόμματος, Marine Le Pen, να δηλώνει ότι πρόκειται για «νίκη της ελευθερίας» και να επαναλαμβάνει (κάτι που γίνεται από το 2013) την πρόταση για δημοψήφισμα τη Γαλλία σχετικά με την παραμονή της στην ΕΕ και το ευρώ.

Η αριστερά, από την άλλη, είναι διχασμένη. Οι επικεφαλής της παράταξης αντιτίθενται στο Brexit αλλά θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια ανασυγκρότηση της ΕΕ αλλά και για να ασκηθεί πίεση στον Hollande. Ο Alain Juppé μιλώντας στο κανάλι Europe 1 έκανε λόγο για ένα «ιστορικό σοκ» και δήλωσε ότι το πιο μεγάλο λάθος αυτή τη στιγμή θα ήταν η ΕΕ των 27 να πιστέψει ότι όλα θα μπορούσαν να συνεχιστούν όπως ήταν.

Ο Christian Estrosi, από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (κόμμα της κεντροδεξιάς) επιρρίπτει ευθύνες στον Francois Hollande δηλώνοντας ότι «το Brexit είναι το λυπηρό αποτέλεσμα μιας αδύναμης Ευρώπης και μιας Γαλλίας που της λείπει η ηγεσία».

Ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος MoDem, Francois Bayrou, ανέφερε ότι «είναι ένα σοκ το οποίο θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη».

Μοιρασμένη η αριστερά

Η αριστερά, στο μόνο σημείο που συμφωνεί είναι ότι η ΕΕ χρειάζεται ανασυγκρότηση. Ο Harlem Desir δήλωσε ότι η Ευρώπη ρπέπει να προχωρήσει μπροστά ενώ ο Pierre Laurent, γραμματέας του PCF δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να χαρακτηρίζεται από ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Έκανε λόγο για μια «νέα Ευρωπαϊκή Ένωση με νέες συνθήκες.

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια tweets σχετικά με το Brexit, το στρατόπεδο του Leave μονοπώλησε τις συζητήσεις στον ιστότοπο

H αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν περισσότερα από 6 εκατομμύρια tweet το διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί και το στρατόπεδο που μονοπώλησε τις συζητήσεις πριν από το δημοψήφισμα ήταν εκείνο των υποστηρικτών του Brexit, γνωστοποίησε την Παρασκευή ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον 6,4 εκατομμύρια μηνύματα αναρτήθηκαν για αυτό το ζήτημα μεταξύ της Πέμπτης στις 09.00 το πρωί ώρα Ελλάδας με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και της Παρασκευής 12.00 λίγο μετά την ομιλία που εκφώνησε ο David Cameron όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρίνισε το Twitter στον ιστολόγιό του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης καταγράφθηκε η μέγιστη απόδοση, με 13.300 μηνύματα ανά λεπτό.

Συγκριτικά, ο θάνατος του μουσικού Πρινς είχε ως αποτέλεσμα να αναρτηθούν περισσότερα από 8 εκατομμύρια tweet σε λίγες ώρες τον Απρίλιο.

Πριν από το δημοψήφισμα, η εκστρατεία υπέρ του Brexit μονοπώλησε τις συζητήσεις καταγράφοντας ποσοστό 55%- 70% στις συνομιλίες επί του θέματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider