Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταΐσουν τον υποσιτιζόμενο πληθυσμό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταΐσουν τον υποσιτιζόμενο πληθυσμό

Τα τρόφιμα που πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι αρκετά για να ταΐσουν τον υποσιτιζόμενο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο και να δοθεί ένα τέλος στη μάστιγα της πείνας. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τόσο τα στοιχεία της ΕΕ όσο και ανεξάρτητων φορέων και οργανισμών τα οποία δημοσιοποιούνται και εμπνέουν άτομα και οργανισμούς να ξεκινήσουν καμπάνιες κατά της σπατάλης τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής πετάει στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές. Από αυτό το φαγητό, σχεδόν το 80% ή 97 κιλά είναι τροφή που θα μπορούσε να καταναλωθεί.

Ακόμη, σύμφωνα με τον οργανισμό Wastecooking, μόνο το φαγητό που πετιέται στις ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν αρκετό για να ταΐσει τον παγκόσμιο υποσιτιζόμενο πληθυσμό και μάλιστα «εις διπλούν».

Κι όμως…

-Στην Ευρώπη τρία εκατομμύρια τόνοι ψωμιού πετάγονται καθημερινά στα σκουπίδια. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να ταΐσει ολόκληρη την Ισπανία.

-Το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια και την παραγωγή του φαγητού καταλήγει στα απορρίμματα

-1,3 εκατομμύρια τόνοι φαγητού παράγεται άσκοπα. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί σχεδόν με ολόκληρη την παραγωγή φαγητού στην Υποσαχάρια Αφρική.

-Στην Αυστρία πετιούνται κάθε χρόνο 160.000 τόνοι φαγητού. Αυτή η ποσότητα θα ήταν αρκετή για να τραφεί ολόκληρο το Σάλτσμπουργκ.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση σπατάλης στα τρόφιμα

Αν και η Ελλάδα είναι πίσω σε θέματα διάθεσης τροφίμων περιορισμένης διατηρησιμότητας, τα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν το θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Στην Αυστρία, το κίνημα Wastecooking βασίζεται στην ιδέα του σεφ παραγωγού ταινιών και ακτιβιστή David Gross, ο οποίος διαμόρφωσε έναν...σκουπιδοτενεκέ σε κουζινάκι και γυρίζει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης με το βανάκι του, μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν σε συνείδηση στο κοινό, πως το φαγητό δεν πρέπει να πετιέται αλλά να αξιοποιείται, κυρίως για τη σίτιση άπορων.

Ακόμη, από τις αρχές του 2016, στα γαλλικά σούπερ μάρκετ απαγορεύεται με νόμο να πετιούνται τα απούλητα τρόφιμα. Πλέον, τα καταστήματα υποχρεούνται να δωρίζουν τα είδη διατροφής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, αντί να τα καταστρέφουν ρίχνοντας πάνω τους χλωρίνη και να τα μεταφέρουν σε χωματερές, όπως έκαναν μέχρι πρότινος.

Στη Δανία, άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα προϊόντα.

Το κατάστημα που ονομάζεται WeFood και σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη Δανία, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες. Τα προϊόντα πωλούνται έως και 50% φθηνότερα και η επιχείρηση στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία μιας κουλτούρας υπέρ του περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Στο Λονδίνο, μια startup, η Winnow έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία υπόσχεται να μειώσει τα τροφικά απόβλητα στις κουζίνες των επιχειρήσεων εστίασης. Όπως εκτιμά, ο Marc Zornes, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Winnow το κόστος των τροφικών αποβλήτων φθάνει μέχρι και το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως ή αλλιώς 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider