Αποστολόπουλος: Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης από το Δήμο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποστολόπουλος: Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης από το Δήμο

Ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Προστασίας Ζώων Αθηνών, μιλά στο insider.gr για τις προοπτικές ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης μέσα από την πολιτικής πράσινης ανάπτυξης που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων αλλά και για την προσπάθεια δημιουργίας χώρων πρασίνου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους αποτελεί βασικούς άξονες της πράσινης πολιτικής. Έχετε δρομολογήσει στο δήμο συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;

Με βάση πολλές μελέτες, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε ενίσχυση πρασίνου στην πόλη, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και συγχρόνως ενισχύει την περιβαλλοντική διάσταση. Η μείωση της θερμοκρασίας που έπεται, οδηγεί για παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα καταναλωνόταν για κλιματισμό. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση καυσίμων, η αντίστοιχη δαπάνη, αλλά και η μείωση εκπομπών αερίων του «θερμοκηπίου». Έτσι, οι «πράσινες» παρεμβάσεις λειτουργούν σταθεροποιητικά για μία σειρά ανθρώπινες δράσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή μας.

Στα πλαίσια αυτά, ένας από τους στόχους μας, είναι η διεύρυνση των πράσινων διαδρομών στην πόλη. Έχει παρατηρηθεί ότι κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως για παράδειγμα ο Εθνικός Κήπος, σε περιόδους καύσωνα, επικρατεί χαμηλότερη θερμοκρασία. Το πράσινο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θα θέλαμε αυτά να επεκταθούν μέσα στον αστικό «τσιμεντοποιημένο» ιστό, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής. Ήδη, με την κατασκευή 13 πράσινων δωμάτων σε σχολικά κτίρια, ο Δήμος έκανε σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορούν οι πράσινες πολιτικές να συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης;

Είναι δεδομένο ότι κάθε πράσινη πολιτική δεν διαφέρει καθόλου στην εφαρμογή της και την υλοποίηση της από την εκπόνηση ενός οποιουδήποτε συνηθισμένου έργου, το οποίο προϋποθέτει να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για να εκτελεστεί . Πιστεύω ότι τα έργα που έχουν περιβαλλοντικές διαστάσεις δημιουργούν συγχρόνως δύο θετικά στοιχεία: το ένα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και το δεύτερο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός από το δήμο προς αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχουν πολλά σχέδια τα οποία υλοποιούνται μέσω του τεχνικού προγράμματος του δήμου Αθηναίων: σχέδια για ενίσχυση του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους με σκοπό τη βελτίωση των δεδομένων και των βιοκλιματικών δεικτών, ενίσχυση του πράσινου σε πλατείες και νησίδες στους δρόμους του κέντρου της πόλης, ενίσχυση πρασίνου σε σχολικές αυλές. Αυτά είναι νέα έργα και μπορούν να υλοποιηθούν είτε με αυτεπιστασία, είτε στα πλαίσια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων όπως π.χ από το μελλοντικό ΕΣΠΑ.

Πρόσφατα 13 σχολικά κτίρια της Αθήνας απέκτησαν πράσινες στέγες. Σκοπεύετε να επεκτείνετε αυτή τη δράση και σε άλλα δημόσια κτίρια;

Πράγματι, 13 σχολεία απέκτησαν πράσινα δώματα. Είναι μια προσπάθεια πολύ σημαντική από περιβαλλοντική άποψη και απαντά στις ευρύτερες οικολογικές ανησυχίες που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κάθε συλλογικός φορέας, πολίτης ή επιχείρηση.

Στα δώματα φυτεύτηκαν είδη της μεσογειακής χλωρίδας όπως είναι η ρίγανη, το δίκταμο, η λεβάντα, αρωματικά φυτά δηλαδή με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Είναι μια προσπάθεια την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε σε κάθε ελεύθερο χώρο.

Η περιβαλλοντική πολιτική συνδέεται και με την έννοια της κοινωνικής ευθύνης...

Σαφώς και είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα βλέπουμε εδώ και χρόνια πολλές τέτοιες δράσεις μέσω χορηγιών και δωρεών. Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις υλοποιούν εκτεταμένα προγράμματα ΕΚΕ. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η περεταίρω επέκτασή της στο περιβαλλοντικό τομέα, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Και κάτι τελευταίο. Υπάρχουν κάποιες καταγγελίες πολιτών για παράνομο εμπόριο αδέσποτων ζώων. Σε εσάς φαντάζομαι που είστε και ο καθ' ύλην αρμόδιος φθάνουν πολλές τέτοιες καταγγελίες για «business» εις βάρος των αδέσποτων...

Αυτά είναι φαινόμενα δυστυχώς τα οποία συμβαίνουν και στην ελληνική κοινωνία. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την Πολιτεία για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, όπως και οι βασανισμοί ζώων που βλέπουν αρκετά συχνά τα φώτα των Μέσων ενημέρωσης. Οι διωκτικές αρχές που είναι άμεσα αρμόδιες, κινούνται σε καλή κατεύθυνση. Τίθενται όμως και βασικά ζητήματα πολιτισμού, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι αργά, αλλά σταθερά, ο κόσμος μπαίνει σε μια άλλη φιλοσοφία, πιο πολιτισμένη και στην πλειοψηφία του υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων. Θέλω να ελπίζω ότι σταδιακά όλοι θα γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους αηδιαστικές business.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider