Καθώς τα θεσμικά όργανα σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να θεσπίσουν μέτρα για την τεχνολογία, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν την Τρίτη, τον πρώτο νόμο παγκοσμίως για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε σήμερα στην τελική έγκριση της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), που αποτελεί ένα πρωτοποριακό νομοθέτημα με το οποίο καθιερώνεται το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Με την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ευρώπη τονίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στη χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτή η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία μπορεί να ευδοκιμήσει και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή καινοτομία», δήλωσε ο Mathieu Michel, υφυπουργός ψηφιοποίησης του Βελγίου.
Το AI Act εφαρμόζει μία προσέγγιση βασισμένη στο ρίσκο της τεχνητής νοημοσύνης που σημαίνει ότι οι εφαρμογές της τεχνολογίας της αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανάλογα με τον κίνδυνο που αποτελούν για την κοινωνία.
Με τη ρύθμιση αυτή απαγορεύονται οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται «μη αποδεκτές», ήτοι τα λεγόμενα συστήματα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που κατατάσσουν τους πολίτες με βάση δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για αυτούς, η προληπτική αστυνόμευση και η συναισθηματική αναγνώριση στο χώρο εργασίας και στα σχολεία.