«Στην Κύπρο είδαμε την κρίση ως ευκαιρία να διορθώσουμε το κράτος»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στην Κύπρο είδαμε την κρίση ως ευκαιρία να διορθώσουμε το κράτος»

Η Κύπρος είδε την κρίση ως ευκαιρία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κράτους και γι' αυτό κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο, τονίζει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Νίκος Τορναρίτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Δημοκρατικός Συναγερμός, βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου και Επίτροπος Παιδείας και Συντονιστής τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2016 μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού ενώ ξεκαθαρίζει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια ασχέτως ολοκλήρωσης του Μνημονίου

Η Κύπρος βγήκε επίσημα από το Μνημόνιο. Ποιά είναι η επόμενη ημέρα για την οικονομία της χώρας;

Το πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Αυτό πλέον είναι τελεσίδικο. Καταφέραμε να βγούμε από την μακρά και παρατεταμένη ύφεση, έχουμε ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και έχουμε αποκαταστήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Έγιναν πάρα πολλά τα τελευταία τρία χρόνια. Η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει επίσης ότι διαθέτει αντοχές. Παρά την πρόοδο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κυπριακή οικονομία μπορεί να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστική και παραγωγική. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε την ανεργία που παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Καταφέρατε να βγείτε εγκαίρως από το Μνημόνιο. Αντίθετα, η Ελλάδα παραμένει και μπαίνει σε τρίτο πρόγραμμα. Ποιοί παράγοντες θεωρείτε ότι συντέλεσαν στο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Κύπρο με επιτυχία;

Στην χώρα μας είδαμε την κρίση ως μια ευκαιρία για να διορθώσουμε τα του κράτους μας. Εφαρμόζοντας το μνημόνιο διασφαλίσαμε ότι παρουσία της τρόικας δεν θα ήταν απαραίτητη ούτε μια μέρα περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Τις μεταρρυθμίσεις και τις κινήσεις εξυγίανσης δεν τις είδαμε ποτέ μέσα από το πρίσμα της άρνησης και της επιφυλακτικότητας . Αντίθετα, αντικρίσαμε την κρίση ως ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που για χρόνια αναβάλλαμε.

Επίσης σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη των στόχων μας οφείλεται στο ότι πολίτες έδειξαν κατανόηση για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απεργίες ή αντιδράσεις που θα καθυστερούσαν το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε όπως συμφωνήθηκε. Επίσης η κυβέρνηση λάμβανε τέτοια μέτρα, που δεν επέτρεψε στο ΔΝΤ να κάνει υποδείξεις και να ζητήσει μέτρα που ενδεχομένως δεν ταίριαζαν με τα κυπριακά δεδομένα.

Σε ποιούς τομείς θα βασιστείτε για να έρθει η ανάπτυξη και να υπάρξουν αποτελέσματα και για την πραγματική οικονομία;

Η Κύπρος θα βασιστεί σε τομείς που απέδειξαν ότι διαθέτουν αντοχές και προοπτικές όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες αλλά θα στοχεύσει σε νέους τομείς όπως ο ενεργειακός, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κύπρος ήταν και παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, και γι’ αυτόν τον λόγο ο τομέας των ακινήτων μπορεί να συμβάλει σιγά σιγά στην ανάπτυξη.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι για να επισπευτεί η ανάπτυξη προϋποθέτει λιγότερους φόρους και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι φόροι επιβαρύνουν την αναπτυξιακή προοπτική ενώ οι μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. Συνεπώς θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολλοί αναμένουν ότι το 2016 θα είναι έτος επίλυσης του Κυπριακού; Ποιά είναι η δική σας εκτίμηση;

Είμαι αισιόδοξος ότι το 2016 θα είναι έτος επίλυσης. Γιατί η Τουρκία ευρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση και αντιλαμβάνεται πλέον πως η επίλυση του Κυπριακού θα τη βοηθήσει να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα που την απασχολούν. Ειδικότερα, μία λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στις σχέσεις της με την Ε.Ε., που εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη αγορά για τα τουρκικά προϊόντα και πηγή επενδύσεων στην Τουρκία. Η λύση θα επιτρέψει την απρόσκοπτη και γρήγορη διέλευση του ισραηλινού και ενδεχομένως και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Εξάλλου η λύση του Κυπριακού αναμένεται να συνεισφέρει και σε σημαντική αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ισχυρά κίνητρα για λύση, αφού κάτι τέτοιο θα της επιτρέψει να βγει από την απομόνωση που την οδήγησε η κατοχή και να επιβιώσει ως οντότητα στο πλαίσια της Ε.Ε. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης! Τώρα μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε μία συμφωνία που να κερδίζουν όλοι.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη και για τις εμπορικές συναλλαγές παραμένουν τα κλειστά λιμάνια και τα κλειστά αεροδρόμια. Θεωρείτε ότι θα υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό τον τομέα;

Εξέλιξη σε αυτό το θέμα θα υπάρξει με την λύση του κυπριακού προβλήματος.

Την επίλυση του κυπριακού την επιδιώκουμε για εθνικούς λόγους κι όχι για οικονομικούς. Χωρίς αμφιβολία όμως, τα οικονομικά πλεονεκτήματα θα είναι πολύ σημαντικά για την κυπριακή οικονομία αλλά και για την κοινωνία μας γενικότερα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως οι προοπτικές για ανάπτυξη μέσα από τη λύση θα είναι τεράστιες.

Για το 2017-2018 υπάρχει στόχος πλεονάσματος. Με ποιές πολιτικές σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό;

Πρέπει να συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια ασχέτως ολοκλήρωσης του Μνημονίου. Πρέπει στοχεύουμε στην ορθολογιστική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Να μην επιστρέψουμε ποτέ στην πολιτική των ελλειμμάτων γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους πολίτες και την αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης πρέπει να πείσουμε τους Οίκους Αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν στην επενδυτική βαθμίδα για να εδραιωθεί οριστικά η πιστοληπτική ικανότητα του κράτους μας και να μειωθεί το κόστος δανεισμού του χώρας μας. Συνεπώς η προσπάθεια μας πρέπει να συνεχιστεί σταθερά χωρίς εφησυχασμούς.

Θα μπορούσα να προσθέσω επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσια υπηρεσίας και της δημόσια υγείας. Πρέπει επίσης να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να πατάξουμε την γραφειοκρατία. Να δημιουργήσουμε ένα κράτος ακόμη πιο φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους πυλώνες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

Λίγα λόγια για τον κ. Νίκο Τορναρίτη

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός).

Είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου και Επίτροπος Παιδείας και συντονιστής τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την παράλληλη κομματική και κοινοβουλευτική ιδιότητα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στον τομέα της παιδείας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Τορναρίτης πρωτοστάτησε στη δημιουργία μόνιμης επαφής ανάμεσα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Συνέβαλε ουσιαστικά για να διαμορφωθεί η αναγκαία συναίνεση για την ψήφιση του νόμου για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων (2007). Συμμετείχε στον Δημοκρατικό Συναγερμό από τα νεανικά του χρόνια. Διετέλεσε Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΗ.ΣΥ. και Πρόεδρος της Οικονομικής Διαχειριστικής Επιτροπής.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου .Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Βυζαντινού Πολιτισμού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Θαλάσσιας Ζωής. Είναι επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο. Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντικό συγγραφικό έργο όπως είναι η πολυσέλιδη μελέτη για την Κυπριακή Ναυτιλία υπό τον τίτλο «Κυπριακή Ναυτιλία», η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο. Έχει δημοσιεύσει αναλύσεις και άρθρα στον ημερήσιο τύπο δίνοντας έμφαση στην μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, το Κυπριακό στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχική δημοκρατία, το ρόλο της νεότερης γενιάς και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών του.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις όπως είναι το Mετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για την προσφορά του στην οργάνωση της Διάσκεψης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ακόμη, έχει λάβει την Ανώτατη τιμητική διάκριση Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την προσφορά του στην Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider