Ο «αστερισμός καινοτόμων δράσεων» που έκανε την Αθήνα Πρωτεύουσα Καινοτομίας της ΕΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «αστερισμός καινοτόμων δράσεων» που έκανε την Αθήνα Πρωτεύουσα Καινοτομίας της ΕΕ
Για τη σημασία της μεγάλης διεθνούς διάκρισης, Αθήνα:Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Μία μέλισσα μέλι ου ποιεί» έλεγε άλλοτε ο λαός και μέχρι σήμερα διάφορα παραδείγματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την θυμοσοφία του. Από τα πιο πρόσφατα, αυτό της βράβευση της Αθήνας ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε προ δύο ημερών στην Βαρκελώνη παρουσία του δημάρχου Αθηνών, κ. Γιώργου Καμίνη. Κι αν κάποιοι απορούν πώς η Αθήνα μπόρεσε να συναγωνιστεί και να διαδεχτεί στην καινοτομία πρωτεύουσες όπως το Παρίσι που είχε διακριθεί το 2017, κερδίζοντας όχι μόνο το βραβείο αλλά και μια επιταγή ύψους ενός εκατ. ευρώ, η απάντηση συνοψίζεται στο παραπάνω ρητό. Μπορεί η πόλη μας να μην είναι full digital – όρος που συνδέεται συνηθέστερα με την καινοτομία - αλλά εν μέσω κρίσης έδειξε το δρόμο για ένα άλλου είδους καινοτομία, την κοινωνική. Μια καινοτομία πιο ουσιαστική η οποία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αμέτρητα επιτεύγματα στο μέλλον.

Η πόλη εν καιρώ κρίσης κατάφερε να συνασπιστεί, να συνεργαστεί και να συνλειτουργήσει κι έτσι στάθηκε στα πόδια της κι έβαλε τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον σημείωσε ο κ. Καμίνης στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο Σεράφειο Συγκρότημα για έναν απολογισμό των πεπραγμένων με αφορμή και την βράβευση της πόλης.

«Μόνο ενώνοντας δυνάμεις, προχωράμε. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει την Αθήνα και την Ελλάδα στη λεωφόρο της προόδου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων διευκρινίζοντας ότι με αυτή ακριβώς την ένωση των δυνάμεων δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος «αστερισμός καινοτόμων δράσεων» που έφερε την εν λόγω διάκριση στην Αθήνα, «μια διάκριση που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον».

«Ο αστερισμός αυτός της καινοτομίας» όπως εξήγησε, περιλαμβάνει συμπράξεις και νέα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, της δημόσιας διοίκησης και των εκπαιδευτικών κέντρων με συνδετικό κρίκο τον Δήμο Αθηναίων. Τέτοιες συμπράξεις είναι το Athens Culturenet, το πρόγραμμα ΣυνΑθηνά, ο συμμετοχικός προυπολογισμός, το Athens Digital Lab και το Athens Culture Net, το πρόγραμμα πιλοτικής αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου αλλά και η ΠΟΛΗ στο τετράγωνο, ο κόμβος αλληλοβοήθειας των Πολιτών – ΚΥΑΔΑ, το Job Center του δήμου Αθηναίων, το Πρόγραμμα Εστί@ και το Innovathens, το Σεράφειο Συγκρότημα και πολλά ακόμα. Από άποψη τεχνολογίας, όπως διευκρίνισε ο κ. Καμίνης, «αναδείξαμε ένα Chief Digital Officer και συστάθηκε το Ψηφιακό Συμβούλιο το οποίο κατάφερε να βάλει όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για την επόμενη μέρα της πόλης μας».

«Όλα τα παραπάνω όμως, ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί. Επιλέξαμε τη συμμετοχική διακυβέρνηση, ανοίξαμε τις πόρτες του δημαρχείου και μαζί καταφέραμε να κάνουμε την Αθήνα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018. «Αναλάβαμε τις τύχες της πόλης σε μια περίοδο "τέλειας θύελλας", όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, εν μέσω μιας βαθύτατης πολυδιάστατης κρίσης από την οποία ακόμα δεν έχουμε βγει.Η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά βαθιά κοινωνική, πολιτική, ηθική. Όλα όσα νομίζαμε ότι ίσχυαν, είχαν καταρρεύσει. Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά στην κατάσταση την οποία παραλάβαμε το δήμο. Θέλω όμως να πω ότι αυτά τα οκτώ χρόνια κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε υπεύθυνη δημοτική αρχή σε μια πόλη όπως η Αθήνα, κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο μέσα σε μια πολύ δυσμενή κατάσταση. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα αλλά σίγουρα έχουμε βάλει τα θεμέλια για να μπορέσει η πόλη να απογειωθεί στο μέλλον» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων συμπληρώνοντας ότι «αυτό το βραβείο το κερδίσαμε γιατί αξιοποιήσαμε ό, τι καλύτερο διαθέτουμε. Το έμψυχο δυναμικό μας, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που βλέπει πάντα τις κρίσεις ως ευκαιρίες για να αλλάξει τα πράγματα».

Παράλληλα σημείωσε ότι η βράβευση της Αθήνας «αποτελεί μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρύνει το πνεύμα συνεργασία και συμμετοχής πολιτών στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκηση με στόχο να ξεπεράσει την κρίση της ευρωπαϊκής ταυτότητας που γίνεται όλο και πιο εμφανής τον τελευταίο καιρό. Η Ευρώπη αναγνώρισε την ευρηματικότητα της Αθήνας και τη δυνατότητα της δημοτικής αρχής να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, στο σύντομο απολογισμό του έργου της οκταετίας «Αυτό το βραβείο το βλέπω και ως ένα μήνυμα για το είδος της Ευρώπης που θέλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό με αφορμή και την αποχώρησή του από την αυτοδιοικητική σκηνή, ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «
«Ο Δήμος έχει πλέον εξυγιανθεί οικονομικά, έχει εξασφαλίσει πόρους για το μέλλον κι έχει χαράξει το μονοπάτι μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα που έχει δημιουργήσει. Ας ευχηθούμε οι διάδοχοί μας να έχουν την στοιχειώδη φρόνηση να συνεχίσουν όλα όσα αρχίσαμε. Γιατί είναι εύκολο να είσαι μικρός και κατήγορος αλλά δύσκολο να είσαι πολιτικός αντίπαλος κι όχι πολιτικός εχθρός» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider