Θέμα μηνών η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα μηνών η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» 
Το «πακέτο» επέκτασης παραχώρησης και πώλησης του 30% της ΔΑΑ ΑΕ, αναμένεται να εισφέρει περί τα 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία πώλησης του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ, η οποία πλέον θα διαχειρίζεται το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το 2046.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο είναι έτοιμο να προχωρήσει τις διαδικασίες αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση του deal της επέκτασης της παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων στη ΔΑΑ ΑΕ μέχρι το 2046, καθώς το ενδιαφέρον για το 30% της εταιρείας είναι μεγάλο.

Η σύμβαση παράτασης της παραχώρησης κατατέθηκε χθες Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αύριο Πέμπτη. Αφού κυρωθεί η σύμβαση και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα πρέπει να υπογραφεί από τη ΔΑΑ ΑΕ και το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρωθεί και το τίμημα των 1,15 δισ. ευρώ συν ΦΠΑ που έχει συμφωνηθεί.

Συνολικά, το «πακέτο» επέκτασης παραχώρησης και πώλησης του 30% της ΔΑΑ ΑΕ, αναμένεται να εισφέρει περί τα 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το τίμημα για το πακέτο των μετοχών μπορεί και να φθάσει τα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα μέτοχοι της ΔΑΑ ΑΕ είναι: Το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP με 40%, το Ελληνικό Δημόσιο με 55% ( μαζί με το 30% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση) και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πω παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον για το 30% που θα τεθεί προς πώληση τόσο από την Κίνα όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκτός των κρατικών εσόδων η χρονική επέκταση της παραχώρησης κατά 20 έτη, αναμένεται να έχει και άλλα πλεονεκτήματα για την αγορά καθώς θα επιφέρει πιθανότατα μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου αλλά και νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider