Τράπεζες: Ανοιχτά τα καταστήματα, στροφή στα ηλεκτρονικά δίκτυα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανοιχτά τα καταστήματα, στροφή στα ηλεκτρονικά δίκτυα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ιδίως στις ανέπαφες συναλλαγές, λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προτροπή προς τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το internet και το mobile banking απευθύνουν οι τράπεζες εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως είχε επισημάνει σε δημοσίευμά του το insider.gr, οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να επιδείξουν ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες τους, και ειδικά τους εργαζομένους στα καταστήματα των τραπεζών, περιορίζοντας τις συναλλαγές τους στο δίκτυο.

Όλες οι τράπεζες διαθέτουν εφαρμογές internet και mobile banking, μέσω των οποίων μπορεί να εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών αριθμούν πάνω από 4 εκατ. ενεργούς χρήστες, όσους δηλαδή εκτελούν τουλάχιστον μία εγχρήματη συναλλαγή τον μήνα.

Προκειμένου να ωθήσουν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες υπενθυμίζουν τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, αντί για μετρητά, και ιδίως στις ανέπαφες συναλλαγές, καθώς τα χαρτονομίσματα θεωρούνται ένα από τα μέσα μετάδοσης του ιού.

Κανονικά λειτουργούν τα υποκαταστήματα

Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διαβεβαίωσε το κοινό ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των τραπεζικών υποκαταστημάτων, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα και μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία των ΑΤΜ. Επισημαίνει, πάντως, ότι στα καταστήματα θα υπάρξει μέριμνα για ρύθμιση της ροής εξυπηρέτησης, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός με στόχο να διαφυλαχθεί η υγεία και ασφάλεια του συναλλακτικού κοινού και των εργαζομένων.

Πηγές του κλάδου μεταφέρουν στο insider.gr την ανησυχία τους για το θέμα των ουρών στα καταστήματα, ιδίως όταν θα φτάσει η ώρα της καταβολής των συντάξεων. Θυμίζεται ότι οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του κορονοϊού και εξετάζονται μέτρα για την αποτροπή των ουρών στα καταστήματα στα τέλη του μήνα.

Σε περίπτωση κρούσματος, πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θεωρείται βέβαιο ότι το κατάστημα θα σφραγιστεί προκειμένου να απολυμανθεί και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό να δούμε συρρίκνωση του δικτύου προκειμένου να ελαττωθεί η έκθεση των υπαλλήλων της πρώτης γραμμής όσο διαρκεί η πανδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider