Πόση «φθηνή» ρευστότητα θα απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση «φθηνή» ρευστότητα θα απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσα κεφάλαια από το «μπαζούκας» της ΕΚΤ θα φτάσει στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Με την απόφασή της να συμπεριλάβει –για πρώτη φορά- τους ελληνικούς τίτλους στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης QE, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει την κάνουλα της φθηνής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι, πόση από αυτή τη ρευστότητα θα απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου το «μπαζούκας» της ΕΚΤ να έχει πραγματικά οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «ξεκλειδώνουν» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους που θα διαρκέσει –κατ’ ελάχιστον- το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της Φρανκφούρτης ύψους 750 δισ. ευρώ στη μάχη κατά της πανδημίας.

Με την προσφορά του φθηνού δανεισμού από την κεντρική τράπεζα να έχει λυθεί, μετά το γενναιόδωρο πακέτο της ΕΚΤ, το «κλειδί» του προγράμματος στη χώρα μας βρίσκεται στη ζήτηση. Και αυτό διότι, το ύψος των φθηνών κεφαλαίων που θα απορροφήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να το διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία, εξαρτάται κατά βάση από τη ζήτηση.

Στην ερώτηση πόση από τη ρευστότητα της ΕΚΤ θα απορροφήσουν τελικά οι ελληνικές τράπεζες, για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά το «πέτρινο» έτος του κορωνοϊού, η απάντηση ανώτατου θεσμικού παράγοντα στο insider.gr είναι ότι το over collateral μπορεί να ανέλθει σε 6 δισ. ευρώ.

Ο «άγνωστος Χ» που είναι η ζήτηση δανείων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, βέβαια, παραμένει και μόνο στην πράξη θα φανεί πόσο τελικά θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από το «whatever it takes» της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγές της αγοράς, πάντως εκτιμούν ότι η κακή ψυχολογία που διαμορφώνεται στην αγορά, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω έκτακτων μέτρων καταστολής λόγω κορονοϊού, θα περιορίσουν τις δανειοδοτικές ανάγκες ιδιωτών και επιχειρήσεων στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους σε καταβολή της μισθοδοσίας και εξόφληση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Η διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για ανάληψη ρίσκου μέσω του δανεισμού, με στόχο τις επενδύσεις, αναμένεται να πέσει κατακόρυφα, το οποίο σημαίνει ότι το «μπαζούκας» της ΕΚΤ θα βρίσκεται μεν πάνω στο τραπέζι αλλά η χρήση του θα είναι περιορισμένη στην Ελλάδα του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider