Χωρίς οριστική λύση παραμένει το θέμα της φέτας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς οριστική λύση παραμένει το θέμα της φέτας

Συνεχίζεται η «μάχη για τη φέτα» με αφορμή τη συμφωνία της ΕΕ-Αφρικής καθώς παρά τις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κομισιόν και την πρόοδο που θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί η πολιτική ηγεσία, οι εκπρόσωποι της αγοράς κάνουν λόγο για «μετατόπιση του προβλήματος μέχρι να ξεχαστεί».

Οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζονται καθώς στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε τη Δευτέρα την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα «τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στα οπωροκηπευτικά, τομείς που βιώνουν βαθιά κρίση».

Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για τη φέτα, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επιτυχία» το επίπεδο προστασίας που εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις για τις καταχωρημένες γεωγραφικές ενδείξεις της γηραιάς ηπείρου, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον «λευκό χρυσό» της Ελλάδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «εκτός από τις σχετικές προβλέψεις της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), η Επιτροπή παρουσίασε στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της γηραιάς ηπείρου, δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο και να αναλύσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο της προστασίας τους». Έτσι, εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής, η Κομισιόν «δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασία αναθεώρησης του σχετικού με τις ΓΕ πρωτοκόλλου (πρωτόκολλο 3), με στόχο να πετύχει το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις ΓΕ της ΕΕ που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένης και της Φέτας».

Η Κομισιόν, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τις καταχωριμένες γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των εν εξελίξει αλλά και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, κάθε εμπορικού εταίρου και τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Από την άλλη, εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι το πρόβλημα παραμένει χωρίς λύση καθώς οποιαδήποτε ενέργεια μετατοπίζεται σε βάθος πενταετίας, όταν η ζημιά θα είναι ήδη μεγάλη για τους Έλληνες παραγωγούς, όπως σημειώνουν. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι «έχουν την ίδια καραμέλα και την πιπιλάνε. Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή προς το καλύτερο. Δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο».

Αντιδράσεις από τις επαγγελματικές οργανώσεις

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε σχετική ανακοίνωση για την επίμαχη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τις αφρικανικές χώρες κάνει λόγο για «μετατόπιση του προβλήματος μέχρι να ξεχαστεί» ενώ απαιτεί από την κυβέρνηση «σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις».

«Για ακόμα μία φορά καλούμαστε να αποδείξουμε την ελληνικότητα της φέτας και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», επισημαίνει σχετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η Ελλάδα παράγει φέτα από την αρχαιότητα και επίσημες στατιστικές που υπάρχουν από το 1931 παρουσιάζουν παραγωγή 25.000 τόνων για το έτος εκείνο, ενώ έκτοτε η παραγωγή έχει φθάσει ετησίως σε 115.000 περίπου τόνους. Το τυρί που φέρει την ονομασία «φέτα» στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά από μείγμα γάλακτος προβατίνας και αίγας. Η περιοχή καταγωγής της πρώτης ύλης είναι σημαντικά περιορισμένη δεδομένου ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού «φέτα» πρέπει να προέρχεται από προβατίνες και αίγες τοπικών φυλών που έχουν εκτραφεί με παραδοσιακό τρόπο και των οποίων η διατροφή πρέπει να στηρίζεται υποχρεωτικά στη χλωρίδα που υπάρχει στα βοσκοτόπια των επιλέξιμων περιοχών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα τυριά που φέρουν σήμερα την ονομασία «φέτα» στις Αφρικανικές χώρες παραπέμπουν γενικά, ρητά ή σιωπηρά στην επισήμανσή τους, παρά το γεγονός ότι παράχθηκαν εκεί και όχι στην Ελλάδα, στο έδαφος, στις πολιτιστικές παραδόσεις ή στον πολιτισμό της Ελλάδας, με την παρουσίαση κειμένου ή σχεδίων έντονης ελληνικής φύσεως. Από αυτά προκύπτει ότι επιδιώκεται εκουσίως η συσχέτιση μεταξύ της ονομασίας «φέτα» και της Ελλάδας υποδεικνύεται και δεδομένου του ότι αποτελεί επιχείρημα πώλησης που είναι σύμφυτο με τη φήμη του πρωτότυπου προϊόντος, δημιουργώντας έτσι πραγματικούς κινδύνους σύγχυσης και παραπλάνησης στον εκεί καταναλωτή».

«Εμείς βλέπουμε την εν λόγω παράταση που τόσο πολύ την διαφημίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ως ένα τρόπο μετατόπισης του προβλήματος για να ξεχαστεί. Που είναι η άσκηση του βέτο σε ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία ζήτημα; Γενικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει να λύσει εδώ και τώρα ένα τόσο σοβαρό θέμα και βρήκε την εύκολη λύση της μετάθεσης του προβλήματος. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν δεν μπορούν να προστατεύσουν την ΦΕΤΑ με μικρότερα κράτη όπως είναι τα αφρικανικά τι μπορούν να καταφέρουν στην συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ;».

Η Ομοσπονδία παραπέμπει στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει άλλα κράτη, σημειώνοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προιόντα και εμείς που έχουμε ένα προιόν από την αρχαιότητα δεν κάνουμε τίποτα για να το προστατεύσουμε. Από που νομίζετε ότι θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ελληνικό προιόν με μεγάλες εξαγωγές και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider