Ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο

Ανεπαρκή θεωρούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ζημιάς που προκαλείται στους παραγωγούς από το ρωσικό εμπάργκο.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία, σε ανταπόδοση της παράτασης των κυρώσεων μέχρι το τέλος του 2016 από την πλευρά της ΕΕ, προχώρησε στην παράταση των κυρώσεων κατά των ευρωπαϊκών κρατών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Η ρωσική κυβέρνηση, σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό προσβλέπει στην «προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει μιλώντας στο insider.gr ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εν όψει της παράτασης του ρωσικού εμπάργκο είναι ανεπαρκή και χρειάζονται επικαιροποίηση και προσαρμογή των τιμών ανά μονάδα αποστειρωμένου προϊόντος προκειμένου να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα και να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, η ισχυρή διάθεση των προϊόντων (που δεν εξάγονται στη Ρωσία) στην ΕΕ επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των κοινοτικών αγορών από την υπερπροσφορά, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα του συστήματος των τιμών εισόδου, είχε ως επακόλουθο την μεσοσταθμική κατά μονάδα μείωση των εμπορευθέντων προϊόντων.

Οι επόμενοι μήνες του 2016 αναμένεται να καταγράψουν θετική πορεία των εξαγωγών. «Κατά εκτίμηση μας οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στο τέλος του 2016 θα είναι αυξημένες έναντι της αντιστοίχου περιόδου του 2015 και θα ξεπεράσουν τους 1,5 – 1,6 εκατ. τόνους», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθάει.

«Τα ληφθέντα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών, μέχρι 30/6/2017, που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο, θεωρούμε ότι είναι «ανεπαρκή» και ότι οι υφιστάμενοι κοινοτικοί κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές και ιδίως τις εισαγωγές της ΕΕ χρειάζονται βελτίωση για την αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)», επισημαίνει ο σύμβουλος του Συνδέσμου.

Οι Βρυξέλλες συνδέουν την άρση των κυρώσεων, που αποφασίστηκαν το 2014, με την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων τροφίμων από πολλές δυτικές χώρες το 2014 σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Μέλη της ρωσικής κυβέρνησης θεωρούν ότι η παράταση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους ρώσους αγροτικούς παραγωγούς να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν βήματα προσέγγισης στη ρωσική αγορά.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy είχε καλέσει τον Vladimir Putin να κάνει το πρώτο βήμα και να άρει το εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα, ώστε να υπάρξει έξοδος από το φαύλο κύκλο των αμοιβαίων κυρώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, που αποφασίστηκαν με φόντο την ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider